Paaldansen, heel gewoon in de woonkamer

Paaldansen is allang niet meer een bezigheid die alleen plaatsvindt in de achterkamer van smoezelige bars of stripclubs. Sinds de eeuwwisseling is het een echte sport geworden die beoefend wordt door kinderen, moeders en alles daartussenin. Dat betekent overigens niet dat het stigma van seksualiteit verdwenen is. Fotograaf Bart Erkamp probeert met zijn serie Pole Fitness, binnenkort misschien wel een olympische sport als het aan de International Pole Sports Federation ligt, bij te dragen aan het recreatieve karakter van paaldansen. Volgens Design Taxi doet Erkamp dat nadat hij zelf werd geconfronteerd met zijn vooroordelen over de sport toen hij een relatie kreeg met een paaldanseres. Op zijn foto’s zijn meisjes en vrouwen te zien die in hun woonkamer (met televisiekijkende partner op de achtergrond), slaapkamer of kantoor acrobatisch in de lucht hangen. Uit de beelden van Erkamp spreekt een bewondering voor de beoefenaars van deze artistieke en fysieke vorm van zelfexpressie.