De Jager zwijgt nu over tipgever van Belastingdienst

Oud-staatssecretaris De Jager (CDA) hield zich gisteren op de vlakte over de vraag wie de tipgever was die de Belastingdienst indertijd op het spoor bracht van zwartspaarders in Luxemburg. De Jager verscheen als getuige voor het gerechtshof Arnhem in een procedure die een vermeende zwartspaarder had aangespannen.

In 2009 was de toenmalige staatssecretaris van Financiën in De Wereld Draait Door spraakzamer. Hij wist de naam niet van de tipgever, maar zei ook „veel meer” te weten „over deze persoon dan ik nu vertel”. Het was iemand met „een beetje moreel besef. We hebben het heel erg goed uitgezocht.” Gisteren zei De Jager, volgens betrokkenen bij de zitting, dat hij het zich niet meer goed kon herinneren.

Volgens advocaat M. Hendriks van de zwartspaarder heeft de fiscus als bewijs slechts „handgeschreven en zelfgemaakte stukken van een tipgever, wiens identiteit en achtergronden angstvallig geheim worden gehouden”. Als het hof de bewijzen te mager vindt, loopt de fiscus tientallen miljoenen aan al ingeboekte navorderingen en boetes mis. Eerder beriepen ambtenaren van Financiën zich op hun verschoningsrecht toen het hof wilde weten wie de tipgever was.