Oud-bestuurder Staal van Vestia mag banken voor rechter dagen

Erik Staal
Erik Staal Foto ANP

Oud-bestuurder Erik Staal van Vestia mag de (inter)nationale zakenbanken die de woningcorporatie derivaten hebben verkocht voor de rechter dagen. Ook mag Staal de Staat der Nederlanden, de toezichthouders op de corporatiesector en accountant KPMG oproepen. Vestia’s oud-commissarissen mogen daarnaast accountant Deloitte dagen.

De Haagse rechtbank heeft een verzoek van Staal en de oud-commissarissen daartoe vanochtend gehonoreerd. De uitspraak is opmerkelijk, omdat de banken, waaronder ABN Amro en Rabobank, Deutsche Bank, Société Générale, BNP Paribas en JP Morgan Chase, tot nu toe vrijwel buiten schot zijn gebleven in de affaire.

Vestia ging in 2012 bijna failliet door miljardenspeculatie met derivaten. Na zware onderhandelingen kocht de corporatie de producten af bij de banken voor 2 miljard euro. Het nieuwe bestuur van Vestia heeft Staal en de oud-commissarissen aansprakelijk gesteld voor datzelfde bedrag en voert een civiele procedure tegen hen om de schade te verhalen.

Staal tekende alle circa 400 derivatencontracten, maar stelt dat de banken verantwoordelijk zijn voor het verkopen van de complexe financiële producten aan Vestia. Ook vindt de oud-bestuurder dat het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, het Centraal Fonds Volkshuisvesting en accountants hebben gefaald in het toezicht. Verder wijst Staal naar zijn oud-kasbeheerder Marcel de V. die wordt verdacht van fraude.

Via zogenoemde vrijwaringsprocedures mag Staal al deze partijen nu voor de rechter dagen om ook verantwoording af te leggen. Hiermee heeft de rechtbank Den Haag nog geen oordeel uitgesproken over de vraag of deze partijen aansprakelijk zijn of niet. Nog los van de toekomstige strafzaak, zullen deze civiele processen waarschijnlijk jaren gaan duren.

„Het eendimensionale beeld in de publieke opinie kan nu worden rechtgezet”, aldus Staals advocaat. Vestia is „teleurgesteld”, zegt een woordvoerder. „Dit maakt de zaak complex.”