Oud-bestuurder Staal (Vestia) mag banken voor rechter dagen

Erik Staal, voormalig directeur-bestuurder bij Vestia, tijdens een verhoor bij de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties.
Erik Staal, voormalig directeur-bestuurder bij Vestia, tijdens een verhoor bij de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties. Foto ANP / Bart Maat

Oud-bestuurder Erik Staal van Vestia mag de (inter)nationale zakenbanken die de woningcorporatie derivaten hebben verkocht voor de rechter dagen. Ook mag Staal de Staat der Nederlanden, de toezichthouders op de corporatiesector en accountant KPMG oproepen. Vestia’s oud-commissarissen mogen op hun beurt Deloitte dagen.

De Haagse rechtbank heeft verzoeken van Staal en de oud-commissarissen daartoe vanochtend gehonoreerd. De uitspraak is opmerkelijk, omdat de banken, waaronder ABN Amro, Deutsche Bank en Société Générale, tot nu toe vrijwel buiten schot zijn gebleven in de affaire.

Vestia ging in 2012 bijna failliet door miljardenspeculatie met derivaten en kocht deze af voor 2 miljard euro. Het nieuwe bestuur heeft Staal, evenals de oud-commissarissen, aansprakelijk gesteld voor dat bedrag en voert een civiele procedure tegen hem om de schade te verhalen.

Staal houdt banken verantwoordelijk

Staal tekende alle circa 400 derivatencontracten, maar stelt dat de banken verantwoordelijk zijn voor het verkopen van de complexe financiële producten aan Vestia. Ook vindt de oud-bestuurder dat het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, het Centraal Fonds Volkshuisvesting en accountants hebben gefaald in het toezicht.

Via zogenoemde ‘vrijwaringsprocedures’ mag Staal deze partijen nu voor de rechter dagen. De rechtbank in Den Haag heeft echter nog geen oordeel uitgesproken over de vraag of de genoemde partijen ook daadwerkelijk aansprakelijk zijn.

De Vestia-affaire leidde naast de schade van circa 2,7 miljard euro tot 250 ontslagen bij Vestia, het schrappen voor circa 1 miljard aan bouw- en renovatieplannen en de verkoop van 30.000 woningen. Oud-kasbeheerder Marcel de V. en tussenpersoon Arjan G. van Vestia worden verdacht van fraude met de derivaten. Staal is geen verdachte voor het OM.

“Het eendimensionale beeld in de publieke opinie kan nu worden rechtgezet”, zegt Staals advocaat Jurjen Lemstra. “Banken, overheidsorganen en toezichthouders zullen zich nu ook in het volle licht juridisch moeten verantwoorden.” Vestia is “teleurgesteld” zegt een woordvoerder. “Het maakt de zaak complex. Wij blijven bij het voornemen om de schade zelf te verhalen op partijen.”