Communist in de schuur

Een eenzame boerderij in het Midwesten van de Verenigde Staten anno 1960. Op de veranda speelt een jochie met poppen die soldaten en een alien voorstellen.

Zijn drinkende vader keurt het spel af: „Geen oorlog zonder een echte vijand.” Vader confisqueert de alienpop. De radio, met een uitzending over buitenaardse intelligentie, moet uit.

Vader blijkt een communistenhater en is getroebleerd omdat hij als jongeman niet het leger in mocht. Als op zijn akker een ding neerstort met Russische opschriften en hij zelfs een levende Rus in de schoot geworpen krijgt, ziet hij de kans schoon zijn schade in te halen.

The Landing is een korte film (17 minuten) uit 2013 die in prijzen grossiert en sinds kort gratis gezien kan worden op Vimeo.com. De film werd opgenomen in Australië, waarbij onder andere een achtergelaten set van Superman Returns werd gebruikt. Een van de bezienswaardigheden van The Landing is Tom Usher, die het machteloze zoontje speelt. De scene waarin hij ontdekt wat zijn vader met de Rus van plan is, gaat je door merg en been.

Het zien van The Landing heeft onomkeerbare gevolgen. Yuri Gagarin zal nooit meer hetzelfde zijn.