Lek in tankwagen A73 dicht - wegen nog gesloten, treinen rijden inmiddels weer

Op de A73 bij Sint Odiliënberg in Limburg is een tankwagen betrokken geraakt bij een ongeluk. De vrachtwagen is gekanteld, waardoor de tank met daarin zoutzuur lekt, een bijtende en gevaarlijke stof. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer.

De tankwagen op de A73.
De tankwagen op de A73. Foto Peter Verweij

Bij een ongeluk op de A73 bij het Limburgse Sint Odiliënberg is een wolk verdund zoutzuur uit een vrachtwagen gelekt. Het lek is inmiddels gedicht, zo laten veiligheidsdiensten aan het ANP weten. Wel blijft de snelweg - net als de A2, de rijksweg en toegangswegen in de buurt - voorlopig afgesloten.

De A73 is in beide richtingen afgesloten, aldus Rijkswaterstaat. Dit duurt naar verwachting nog tot na de avondspits. Ook de A2, de rijksweg en alle toegangswegen zijn dicht.

Lange tijd reden er ook geen treinen tussen Roermond en Sittard vanwege het ongeluk. Ook konden er geen bussen worden ingezet ter vervanging, meldt de NS. Rond 16.30 uur werd het spoor weer vrijgegeven.

Twitter avatar vr_ln Veiligheidsregio LN Het treinverkeer omgeving #ongeval #A73 is weer vrijgegeven.

Tientallen gezondheidsklachten bij automobilisten

Naast verkeershinder heeft de Veiligheidsregio Limburg tientallen gezondheidsklachten gehad. In totaal werden 35 mensen uit hun auto geëvacueerd en overgebracht naar een opvangcentrum in de buurt. Hun klachten werden daar onderzocht door een arts, waarna bij twee mensen ademhalingsproblemen werden vastgesteld.

Twitter avatar vr_ln Veiligheidsregio LN 2 van de 35 personen zijn met ademhalingsproblemen #ongeval #A73 naar de #Landelijk Eenheid Verkeerspolitie Maasbracht vervoerd.

Het lek met zoutzuur ontstond vanochtend nadat een vrachtwagen kantelde en de met het bijtende zoutzuur gevulde tank scheurde. Voor de hulpdiensten was dat aanleiding om groot alarm te slaan. Momenteel is er sprake van GRIP 3, wat betekent dat het welzijn van de bevolking binnen één gemeente wordt bedreigd. Rond 15.30 uur werd dat advies opgeheven.

In de omgeving van het ongeluk is het luchtalarm afgegaan. De Veiligheidsregio Limburg-Noord verzocht mensen ramen en deuren gesloten te houden.

Twitter avatar NieuwsFlitsDGF Nieuws Flits 112 Groot alarm om ongeval tankwagen met zoutzuur #A73 http://t.co/op7kNCjF9m
Twitter avatar ottopekel Otto Pekel op de A73 bij afslag Herten in Limburg is een tankwagen met zoutzuur gekanteld en de tanken zijn lek zie gaswolk http://t.co/1rmIzhEmFh