Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Omstreden Franse cabaretier Dieudonné gearresteerd

De controversiële Franse komiek Dieudonné M’Bala M’Bala is vanochtend opgepakt op verdenking van “verheerlijking van terrorisme”. De 48-jarige cabaretier plaatste zondagavond een post op Facebook met de tekst “Je suis Charlie Coulibaly”. Dat heeft een bron van justitie laten weten.

De omstreden cabaretier Dieudonné
De omstreden cabaretier Dieudonné EPA / Ian Langsdon

De controversiële Franse komiek Dieudonné M’Bala M’Bala is vanochtend opgepakt op verdenking van “verheerlijking van terrorisme”. De 48-jarige cabaretier plaatste zondagavond een post op Facebook met de tekst “Je suis Charlie Coulibaly”. Dat heeft een bron van justitie laten weten, meldt persbureau AFP.

De komiek werd door een dozijn agenten in zijn woning gearresteerd. De cabaretier is omstreden vanwege het flirten met Holocaustontkenning, antisemitisme en het ontwerpen van het gebaar dat bekend staat als de ‘quenelle’, dat critici omschrijven als een omgekeerde Hitlergroet. Eerder werden voorstellingen van Dieudonné door de rechter verboden.

Amédy Coulibaly is de terrorist die vorige week een gijzeling op touw zette in een koosjere supermarkt, waarbij vier mensen om het leven kwamen. Ook Coulibaly zelf werd gedood.