Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nabestaanden Srebrenica: hogere schadevergoeding Nederlandse staat

Nationale Herdenking Srebrenica op het Plein in Den Haag. Op deze dag worden de ruim achtduizend slachtoffers van de genocide na de val van de enclave herdacht.
Nationale Herdenking Srebrenica op het Plein in Den Haag. Op deze dag worden de ruim achtduizend slachtoffers van de genocide na de val van de enclave herdacht. Foto ANP/Bart Maat

De Nederlandse staat moet een hogere schadevergoeding betalen aan familieleden van slachtoffers van de genocide in Srebrenica. Een eerder geboden bedrag zou volgens nabestaanden ‘respectloos’ zijn.

Het ministerie van Defensie bood eenzijdig 20.000 euro aan, maar dat bedrag is volgens de nabestaanden van drie slachtoffers te laag. Zij eisen nu 30.000 euro, zo meldt de NOS. Het ministerie van Defensie heeft het verzoek in overweging genomen.

Militairen konden weten wat er ging gebeuren

In 2013 oordeelde de Hoge Raad dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen in de enclave. Na de val van Srebrenica in 1995 werden de mannen van de Dutchbat-compound gestuurd, waarna zij werden vermoord. De Hoge Raad oordeelde dat de Nederlandse militairen die daar gestationeerd waren, hadden kunnen weten wat er met de mannen ging gebeuren.

Vorig jaar stelde de Hoge Raad in een vergelijkbare zaak de Nederlandse staat aansprakelijk voor de dood van driehonderd moslimmannen na de val van de enclave. Ook hier oordeelde de rechter dat de militairen konden weten wat er met de weggestuurde mannen ging gebeuren, ‘gezien de kennis van dat moment over het lot van de mannelijke vluchtelingen en vanwege de bijzondere positie van de compound’. De zaak was aangespannen door de Moeders van Srebrenica.