Ruim 200.000 asielzoekers naar Duitsland, stijging van 60 procent

Asielzoekers in het Nederlandse dorp Oranje, waar honderden vluchtelingen werden opgevangen.
Asielzoekers in het Nederlandse dorp Oranje, waar honderden vluchtelingen werden opgevangen. Foto ANP / Vincent Jannink

Meer dan 200.000 mensen vroegen vorig jaar in Duitsland asiel aan. Dat is een stijging van 60 procent vergeleken met 2013. De meeste asielzoekers kwamen uit oorlogsgebieden in het Midden-Oosten, zei het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag.

Slechts twee keer eerder kreeg Duitsland met méér vluchtelingen te maken, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere. De instantie die asielaanvragen verwerkt en beoordeelt heeft financiële steun gekregen om het werk aan te kunnen, schrijft persdienst AP. Het land heeft verder problemen met de huisvesting van de vluchtelingen. In de afgelopen maanden zijn ze opgevangen in tentenkampen, voormalige legerbarakken, en sportzalen.

Een op de vijf uit Syrië

Zo’n een op de vijf vluchtelingen kwam vorig jaar uit Syrië. Verder kwamen veel asielzoekers uit Servië, Eritrea en Afghanistan. Het aantal is vergelijkbaar met dat in de jaren negentig, toen Duitsland ook te maken kreeg met een stroom vluchtelingen. In het recordjaar 1992 stond de teller op 440.000 mensen. (AP)