831 Sophies en één Kyara-Porsche

Ja, het is best interessant om te weten dat er vorig jaar 751 Daans en 831 Sophies geboren werden en dat dat de populairste babynamen van 2014 waren. Maar de jaarlijkse ranglijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is vooral intrigerend in de onderste regionen. Daar staan kindernamen verzonnen door ouders die Vlinder, Storm en Zomer te gewoontjes vinden.

Zoals Kyara-Porsche (meisje), Ocean-Leeblue (meisje), V’angelyn (meisje), Terra-Nova (meisje), G’Heavenly (meisje), Wesridjaysley (jongen), Ghëarmiangelijanno (jongen), Lord-Seven-Angel (jongen) en Zorro (jongen).

Er zijn ook weer ‘ongelukkige’ namen. Neem het jongetje dat Berlusconi heet, of het meisje dat Qut is genoemd, of Eylül. In het Turks betekent dat trouwens gewoon ‘september’.

In 2014 werden ongeveer 174.000 kinderen geboren; zo’n 89.000 jongens en bijna 85.000 meisjes. De jongens kregen samen 11.657 unieke namen, de meisjes 13.402.

Ouders hebben vrijwel geen beperkingen bij het uitkiezen van een naam voor hun kind. De enige uitzonderingen: de voornaam mag niet overeenkomen met een bestaande achternaam als die niet ook als voornaam gebruikelijk is én de naam mag geen scheldwoord zijn.