Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

‘Jihadisten verklaren óns de oorlog’

VVD-fractievoorzitter

Wie terroristen hun paspoort niet wil afnemen, leeft in de vorige eeuw, vindt Zijlstra.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil dat agenten met machinegeweren de Tweede Kamer gaan bewaken. En ook de synagoges of bijvoorbeeld PVV-leider Geert Wilders. „We hebben bij Charlie Hebdo gezien dat agenten zich anders niet kunnen verweren tegen terrorisme.”

Het is één van de ‘harde’ voorstellen van de VVD, net vóór het Tweede Kamerdebat van vanavond over de aanslag in Parijs. Hoe hard is de VVD verder?

Uw partij wil níet dat alle gegevens van passagiers worden bewaard om jihadisten op te sporen. Het CDA is er wel voor. U wordt rechts ingehaald?

„Wij zijn er wél altijd voor geweest dat reisgegevens worden bewaard van verdachten, van het bekende lijstje mogelijke jihadisten. Maar we moeten ervoor oppassen dat we om onze vrijheid te bewaken, die vrijheid juist inperken. Dan geef je toe aan wat terroristen willen.”

Vindt u dat beter moet worden onderzocht waarom jongeren radicaliseren?

„Dat lijkt me sowieso verstandig om te gaan doen, gezien de grootte van het probleem. We moeten kijken: komt het voort uit de sociale achtergrond van mensen of de wijze waarop de islam functioneert?”

Gebeurt dat nu te weinig?

„Het gebeurt al heel veel en daar zijn inzichten uit voortgekomen. Laten we nu ook kijken naar ervaringen uit het buitenland. In Duitsland zijn er allerlei deradicaliseringsprogramma’s. Laten we daar in godsnaam goed naar kijken.

„Maar waar dreiging is, moeten we snoeihard zijn. Met goede beveiliging. En jihadisten die willen terugkeren, moeten we de Nederlandse nationaliteit afnemen. Wie geen dubbele nationaliteit heeft, moet volgens het oorlogsrecht worden gestraft.”

Geen enkel wetsvoorstel daarover is tot nu toe behandeld in de Tweede Kamer. Waarom niet?

„Er waren partijen die er extra problemen mee hadden. D66, ChristenUnie, SGP. Allemaal partijen die...”

...het kabinet nodig heeft voor een meerderheid in de Eerste Kamer?

„Partijen die je toch nodig hebt, ja. Het lijkt mij verstandig dat minister Opstelten van Justitie goed naar hun bezwaren kijkt. Maar die zijn van de vorige eeuw. Deze partijen denken nog steeds dat conflicten zich alleen tussen landen afspelen. Als iemand in vreemde krijgsdienst gaat, zeg maar Iran, raakt hij de Nederlandse nationaliteit nu al automatisch kwijt. Maar als je in dienst treedt van een terroristenleger, zou er opeens een probleem zijn. Ik krijg dat niet uitgelegd. Ik hoop dat alle partijen die problemen zochten bij deze oplossing, nu wakker zijn geworden. Het is hoog tijd.”

We zijn in oorlog, zei u eerder?

„Dat kun je zo zeggen. We zijn in conflict met jihadisten. Of zoals de Franse premier Valls het zo mooi zei: we zijn in oorlog met extremisten die de islam gebruiken. We zijn niet in oorlog met de islam. Dat is een heel groot deel van de wereldbevolking. Dat zou een recipe for disaster zijn.”

Of vindt u dat jihadisten de oorlog hebben verklaard aan het Westen?

„Ja, natuurlijk hebben ze dat gedaan. Zij hebben ons de oorlog verklaard. Er is een aanval uitgevoerd op het totaal van ons vrije leven. Onze maatschappij functioneert bij het feit dat we kunnen denken en zeggen wat we willen. Als we dat niet meer durven, ontneem je de hele maatschappij de vrije meningsvorming.”

Wilders zegt: het kabinet heeft ‘bloed aan zijn handen’ als er een aanslag komt in Nederland. Wat vindt u daarvan?

„Absurde uitspraak. Mocht er in Nederland een aanslag komen, dan zit er slechts bloed aan de handen van degenen die de aanslag plegen.”