Economie

Wanneer wordt er het meest online gedate? Nu

Beeld iStock

Dit jaar gaat het echt gebeuren. De volgende Kerst, Oud en Nieuw maar vooral Valentijnsdag vier je met iemand aan je zijde. Ook zo’n goed voornemen? Er zijn er meer. De één gaat ineens sporten en gezond eten, de ander gaat op partnerjacht. De sportschool profiteert van jouw wensen, weten we. Datingsites ook?

Steeds meer alleenstaanden

Het CBS houdt bij hoeveel Nederlanders alleen wonen, en dus wat hen betreft onder de noemer ‘alleenstaand’ vallen. Nederland telt steeds meer singles, blijkt daaruit. Inmiddels zo’n 2,8 miljoen.

En ze geven veel uit aan hun relatiestatus: per jaar geven die Nederlandse singles zo’n 422 miljoen euro uit aan dates met mogelijke partners, berekende het Centre of Economic Business Research. Zo’n 150 euro per single dus.

Steeds meer online

Als er één sector is die van het hoge aantal singles profiteert, dan zijn het de datingwebsites. Online daten is normaler geworden en steeds meer mensen vinden hun relatie op internet. Van de stellen die in de afgelopen vijf jaar zijn gaan samenwonen, heeft ruim 13 procent elkaar online gevonden. Rond 2000 was dat nog geen 2 procent.

En dus is ook geld uitgeven aan een lidmaatschap voor een datingsite normaler. Meestal kost dat rond de 25 euro per maand, zegt het ING Economisch Bureau. Maar hoe langer je lid bent, hoe goedkoper dat wordt. ING berekende: rond de 9 euro per maand voor een halfjaar of jaar.

Vooral nu

In twintig jaar zijn datingsites zo uitgegroeid tot een miljardenbusiness. De totale wereldomzet wordt inmiddels op zo’n vier miljard dollar geschat. Het hoogseizoen: van Kerst tot Valentijnsdag. De eerste zondag van het nieuwe jaar, tegen de avond, is het hoogtepunt volgens verschillende sites. Herkennen Nederlandse datingsites zelf die trend ook?

De twee grootste, Lexa.nl en Relatieplanet, zeggen van wel. Zondag 4 januari zegt Lexa drieduizend registraties te hebben gehad. Normaal gesproken zijn dat er zo’n 1.400. Relatieplanet ziet met name een opvallende stijging in het aantal betaalde aanmeldingen. Directeur Erik van der Veen spreekt daarom van 411 nieuwe betaalde aanmeldingen op de vierde, terwijl dat er normaal gemiddeld zo’n tweehonderd per dag zijn.

Topdrukte

Lexa-directeur Stefan van den Berg: “Eigenlijk zien we elk jaar dezelfde trend.” Binnen en buiten Nederland zien ze direct na Kerst een stijging. Ook bestaande leden komen terug om nieuwe foto’s en teksten aan hun profielen toe te voegen en dates te zoeken. Tot drie keer zo druk kan het worden, zegt Lexa. En Relatieplanet bemerkt dat het nu tussen de 20 en 30 procent drukker is. Dit jaar is het volgens Lexa bovendien nog meer dan anders in januari: 25 procent meer aanmeldingen ten opzichte van vorig jaar.

De redenen? Inderdaad, de goede voornemens en de eenzaamheid van de feestdagen. Woordvoerder Ralph Kattenbeld van Relatieplanet:

“Singles zijn die periode vrij, het wordt buiten kouder en ze zien tijdens etentjes en nieuwjaarsborrels vrienden en familie met partner en denken: dat wil ik ook.”

Dus: tijd voor goede voornemens. Tot Valentijnsdag, dan wordt het weer rustiger. En mocht je de drukste datezoekdag van dit jaar hebben gemist, je hebt nog precies een maand.