Israël tegen Palestina, onder studenten

Aangifte van bedreigingen en aanhouding na scherp debat in Nelson Mandela Centrum Amsterdam.

Na afloop van een paneldiscussie in het Nelson Mandela Centrum Amsterdam, waar studenten van de gereformeerde Vrije Universiteit (VU) de weg plaveien naar een boycot van Israël, houden twee agenten een Afro-Amerikaanse man aan. Hij wordt door een Joodse jongen beschuldigd van bedreiging. Later meldt zich via Twitter een student van Hindoestaans-Surinaamse komaf, die zegt dat hij „vernam” dat de bedreiging ook aan zijn adres was gericht.

Welkom in multicultureel, activistisch Amsterdam waar links en rechts virtueel met scherp wordt geschoten en waar zich een brede en strijdvaardige coalitie begint af te tekenen tegen racisme. In de zaal verzamelden zich gisteravond de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP) voor een bijeenkomst over Israël. De organisatie moest hierheen uitwijken nadat het college van bestuur de toestemming voor het gebruik van een universiteitszaal had ingetrokken. Er waren, zo lichtte een woordvoerder toe, veel studenten en medewerkers geweest die hun zorg hadden uitgesproken over de bijeenkomst, door de organisatie aangekondigd met de leus ‘VU Israël-vrij’. „Studenten met een Joodse achtergrond lieten ons weten dat ze zich onveilig voelden.”

Onrecht

Drie sprekers laten voor een gehoor van vooral studenten hun licht schijnen over de politiek van Israël ten aanzien van de Palestijnen. Activiste Anja Meulenbelt: „Palestijnen leven onder niet te accepteren onrecht.” De naar eigen zeggen „geprivilegieerde Israëlische Jood” Ronnie Barkan, actief voor de Boycott From Within: „Je moet niet denken vanuit het idee: welk stuk land is voor wie? Je moet denken over welke rechten voor iedereen moeten gelden.” En de Arabisch-Nederlandse antiracisme-activist Abulkasim al-Jaberi: „Mensen die intuïtief voelen wat er mis is in Palestina zijn in Nederland vooral Marokkaanse, Turkse, Arabische en moslimjongeren. Zij moeten opstaan en zich de strijd meer toe-eigenen.” Er is geen „vertegenwoordiger van de Israëlische kant” had de presentator al uitgelegd, „want die krijgen al zo vaak de aandacht.”

De eerste vraag uit de zaal komt van Yernaz Ramautarsing, oprichter van de Facebook-pagina Linkse indoctrinatie op mijn universiteit. „Als de oppermachtige Israëliërs bezig zijn met een genocide van de Palestijnen, hoe kan het dan dat de Palestijnse bevolking groeit?” De zaal loeit. De oorlog in Gaza van vorig jaar ligt vers in het geheugen. „Daar zijn 2.100 mensen vermoord. Als je dat wil goedpraten, ben je niet goed bij je hoofd”, zegt Al-Jaberi.

De meeste volgende vragen bevestigen de standpunten van de sprekers over wat zij de apartheidspolitiek van Israël noemen. Een student uit Rotterdam hoopt op praktische suggesties. Zij wijst op een collegereeks over Israël die al 27 jaar door het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) wordt georganiseerd . „Als we er om te beginnen voor zorgen dat de universiteiten daarmee stoppen.”

Twistgesprek

Na afloop verdringt een groepje zich rond Ramautarsing. Een NOS-radioverslaggever neemt het twistgesprek op. Later zegt Ramautarsing dat de twee Joodse studenten met wie hij naar de bijeenkomst is gekomen, zijn bedreigd en de politie hebben gebeld. Niemand heeft iets van bedreiging gemerkt. De een stelt dat hij „fysiek en verbaal bedreigd” is, de ander hoorde zeggen: „Ik kom je opzoeken.”

Nu staan ze rustig op het Weteringplantsoen, te midden van vele overige aanwezigen uit de zaal, te wachten op de komst van de agenten. Die houden binnen de beschuldigde man aan en horen hem kort in het politiebusje. Dan nemen ze hem mee. Later op de avond publiceert Maarten Brante een foto die hij heeft gemaakt van de aangehouden man in het busje. Hij schrijft erbij: „Hij zou twee jongens met de dood hebben bedreigd.” De politie laat weten dat de verklaringen van beschuldiger en beschuldigde zijn opgenomen en dat meer onderzoek nodig is.

Op de Facebookpagina Antisemitisme op mijn universiteit verschijnt: „Het is zo jammer dat ons gelijk altijd wordt bewezen. Conclusie [...]: terecht dat de VU deze haatbijeenkomst, waarop Joodse studenten niet veilig waren, niet heeft toegelaten.”