Argos TV - Medialogica

NPO 2, 21.15-22.00u.

De Engelstalige nieuwszender

Russia Today werd in 2005 opgericht om de Russische staatsvisie wereldwijd te verspreiden, als tegenwicht voor zenders als CNN, BBC World en Al-Jazeera. De zender – tegenwoordig RT genoemd – wordt gefinancierd door het Kremlin en raakte meerdere malen in opspraak. Ook onder het eigen personeel. Vorig jaar diende nieuwslezer Liz Wahl van Russia Today America tijdens een live-uitzending haar ontslag in. „Ik geloof in het verspreiden van de waarheid en daarom neem ik na deze uitzending ontslag.” De video ging meteen de wereld over en is nog altijd op het YouTube-kanaal van RT te zien.

Sinds het vertrek van CNN op 31

december jongstleden is het aanbod van onafhankelijke media in Rusland nog kleiner geworden. In de reportage De wereld volgens Russia Today van Argos TV - Medialogica spreken oud-medewerkers en media-analisten over de werkwijze van RT. Hoe is het om voor de zender te werken? Wat is de Russische kijk op de werkelijkheid? En is het in Rusland wel mogelijk om meningen en feiten gescheiden te houden? Aan het woord komen o.a. mediaondernemer Derk Sauer , Kremlin-expert Ben Judah en BBC-journalist Daniel Sandford.