‘IND bracht kinderen onnodig in gevaar’

Kinderombudsman Marc Dullaert
Kinderombudsman Marc Dullaert ANP / Olaf Kraak

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft drie minderjarige meisjes onnodig in gevaar gebracht bij een gezinshereniging. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert in een rapport dat vandaag verscheen. De kinderen van negen, tien en elf jaar woonden in Jemen en moesten volgens de regels van de IND eerst naar Ethiopië reizen voor zij met hun Somalische moeder in Nederland herenigd konden worden.

In Ethiopië moest met een DNA-test worden vastgesteld dat de meisjes inderdaad de dochters van de vrouw waren. De Kinderombudsman stelde vast dat de doodsbange kinderen tijdens deze reis regelmatig gevaar liepen, wat nergens voor nodig was. ”De IND heeft met deze starre houding deze meisjes onnodig in gevaar gebracht, terwijl er wel degelijk mogelijkheden waren om in Jemen een DNA-test af te nemen”, aldus Dullaert. De Somalische vrouw had een klacht bij de Kinderombudsman ingediend vanwege de gang van zaken bij de IND.

De kinderen zijn inmiddels veilig in Nederland aangekomen en herenigd met hun moeder. Toen de vrouw haar kinderen op Schiphol weer zag, viel ze direct flauw.