While you were sleeping... in the US

GoPro moet gaan oppassen voor Apple

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

GoPro moet zich flink zorgen gaan maken over de patenten van Apple die vandaag goedgekeurd werden, schrijft The Wall Street Journal. De aandelen van de hippe camerafabrikant daalden in ieder geval fors als reactie op dit nieuws: met 13 procent naar 49,87 dollar.

Dat was even schrikken voor GoPro, dat vorig jaar naar de beurs ging. De aandelenkoers van vandaag lag 47 procent onder de prijs tijdens de IPO.

De 34 patenten van Apple betreffen onder andere een draadloze camera voor snelle actie en een afstandsbediening om camera’s met een wearable te besturen. Maar boven alles mikken zij er grotendeels op om problemen die concurrenten zoals GoPro nog ervaren met hun producten op te lossen. Dat betekent volgens The Wall Street Journal niet meteen dat Apple met een eigen betere camera op de proppen komt, maar ze zouden wel de mogelijkheid hebben om die te maken.

‘Binge-gamen’ met Sony

‘All you can stream’ is niet meer weggelegd voor televisieseries en films, meldt Techcrunch. Sony lanceerde vandaag Playstation Now. Hiermee kunnen Noord-Amerikaanse bezitters van een PS4 voor een klein bedrag de meer dan honderd games spelen die tot nu toe uitgebracht zijn voor de console.

De kosten lopen op van twintig dollar per maand tot 45 dollar per kwartaal. Voorheen was het mogelijk om spellen te huren tegen prijzen tussen de drie en twintig dollar afhankelijk van de huurperiode. Volgens de techsite was dit een onhoudbaar model aangezien sommige spellen in een dag zijn uitgespeeld en anderen maandenlang plezier opleveren. Arstechnica bestempelde dit betaalmodel daarom eerder ook als ‘krankzinnig’.

‘All you can stream’ dringt met PlayStation Now nog verder door in onze woonkamers. Ook Amazon biedt met een Unlimited-abonnement toegang tot honderden boeken voor hun Kindle e-readers. Het is niet meer alleen bingewatchen op Netflix. Alles is bingen tegenwoordig. Het is dan ook helemaal niet gek dat Sony ook televisieseries gaat aanbieden, het ontwikkelt zelfs een eigen superheldenserie: Powers.

Tesla doet het niet zo goed in China

Elon Musk had beter zijn mond kunnen houden over de slechte verkoop van zijn Tesla in China. Volgens Business Insider zakten na zijn toespraak op de Detroit Auto Show de aandelen van het bedrijf meteen met 6 procent naar 192 dollar.

Volgens Musk ligt de slechte verkoop van zijn elektrische wagen in het afgelopen kwartaal aan een ding: beeldvorming. De topman denkt dat potentiële Chinese klanten vrezen dat er te weinig oplaadpunten zijn voor de Tesla. Musk verzekerde het publiek in Detroit dat er aan dat probleem inmiddels gewerkt is: het Chinese oplaadnetwerk wordt uitgebreid. Hij deelde ook meteen de verwachting dat Tesla in 2025 ondanks deze problemen “miljoenen” auto’s zal verkopen. Vooralsnog moet Musk dan wel bewijzen dat zijn Tesla ook China-proof is.