Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Uit functie gezette ambtenaar Defensie mocht ICT-plan NZa maken

2008-12-18 12:37:13 UTRECHT - Kantoor van de Nederlandse Zorgautoriteit in Utrecht. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK
2008-12-18 12:37:13 UTRECHT - Kantoor van de Nederlandse Zorgautoriteit in Utrecht. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK Foto ANP / Koen Suyk

Een topambtenaar die door Defensie vorige zomer op non-actief is gesteld omdat hij mede-verantwoordelijk werd geacht voor de aanhoudende grote automatiseringsproblemen bij Defensie, heeft daarna bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een plan opgesteld om de problemen met de informatiebeveiliging op de computersystemen daar te verhelpen. Dat bevestigt de NZa aan NRC Handelsblad.

De topambtenaar is gedetacheerd door Defensie, en heeft zijn opdracht voor de NZa intussen afgerond. De Zorgautoriteit kent de geschiedenis van de ambtenaar, zo zegt een voorlichter, maar vond die niet bezwaarlijk. De topambtenaar van Defensie had goede referenties, en was snel beschikbaar. De woordvoerder van de NZa benadrukt dat al dit soort plannen bij de NZA door verschillende interne en externe adviseurs wordt gecontroleerd.

Grote problemen bij NZa en Defensie

Bij de NZa bleek vorige jaar dat medische gegevens en bedrijfsvertrouwelijke informatie van zorgverzekeraars en ziekenhuizen in de computersystemen niet afdoende beveiligd waren. Dit werd onthuld door klokkenluider Arthur Gotlieb, die zelfmoord pleegde nadat hij een omvangrijk dossier over wantoestanden bij de NZa en zijn eigen slechte behandeling daar had opgesteld.

Bij Defensie kwamen het afgelopen jaar een serie grote automatiseringsproblemen naar buiten. Datacentra vielen uit, en er bleek te weinig reservecapaciteit om dat op te vangen. In juli zette minister Jeanine Hennis van Defensie vier van haar ICT-managers uit hun functie, en legde ze de Kamer uit dat de apparatuur “sterk is verouderd” en de verhoudingen binnen de automatiseringsafdelingen al jaren “ernstig verstoord” zijn. Het had er allemaal toe geleid dat er “risico’s waren voor de continuïteit van de bedrijfsvoering”. En na aanhoudende geruchten doet de minister nu ook onderzoek naar mogelijke fraude en malversaties bij de aanbesteding van ICT-opdrachten.

Kamerdebat over ICT-problemen bij Defensie

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over Speer, het meest problematische automatiseringsproject van Defensie. Het programma is zes jaar later dan gepland opgeleverd, en het kan volgens een analyse van de Rekenkamer maar 30 procent doen van waar het ooit voor was bedoeld. Toen Defensie stopte met het openbaar maken van de kosten, was het volgens diezelfde Rekenkamer al 413 procent te duur – het had 950 miljoen euro gekost. De besparingen die het had moeten opleveren, zijn nog geen kwart van wat was beoogd. Minister Hennis heeft een besluit over de verdere ontwikkeling van dit programma al een aantal malen uitgesteld, en heeft de Kamer beloofd hier nu uiterlijk februari een besluit over te nemen.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over de ICT-problemen bij Defensie.

* Boven een eerdere versie van dit artikel stond de kop geschorste ambtenaar Defensie mocht ICT-plan NZa maken. Deze kop is onjuist. De ambtenaar was niet geschorst, maar bij Defensie uit zijn leidinggevende functie gezet.