Saoedische activist 5 jaar langer in cel

De Saoedische mensenrechtenadvocaat Walid Abu al-Khair (35) had vorig jaar al tien jaar gekregen wegens ‘opruiing’ maar toen hij geen berouw toonde en zei de rechtsmacht van het hof dat hem had veroordeeld niet te erkennen kreeg hij er prompt nog vijf jaar bij van een rechter in Riad. Dit heeft zijn vrouw Samar Badawai, zelf een activiste voor de burgerrechten, gisteren gezegd.

Al-Khair werd vorig jaar veroordeeld omdat hij zich niet loyaal aan koning Abdullah en de Saoedische autoriteiten zou hebben betoond en zonder toestemming de Monitor van de Mensenrechten in Saoedi-Arabië had opgezet. Zijn websites werden gesloten en hij zou 15 jaar het land niet uit mogen na zijn vrijlating. Bovendien kreeg hij een boete van 45.000 euro opgelegd.

Al-Khair is niet de enige activist die hard wordt aangepakt door de Saoedische autoriteiten. Eind vorige week ontving een blogger op een plein in Jeddah vijftig zweepslagen. Volgens een ooggetuige waren er honderden toeschouwers.

De rechter legde hem vorig jaar duizend zweepslagen op alsmede tien jaar celstraf en een boete van 220.000 euro wegens belediging van de Islam. De zweepslagen worden uitgespreid over twintig weken. Volgens mensenrechtenactivisten wil Saoedi-Arabië met deze harde straffen meer kritiek op het gebrek aan vrijheid de kop indrukken. (Reuters, AFP)