Bo&Caro

Ga alsjeblieft met vakantie, vindt ook minister Koenders

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De opening van de Vakantiebeurs in Jaarbeurs Utrecht.

Wie: Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, ‘Marktmanager Travel’ Editha Hoogenberg, een flamenco-trio, Curaçaose dans-act, en vertegenwoordigers uit de reisbranche.

Goed, er is dan misschien geen negatief reisadvies voor Frankrijk, maar toch: pas op. Waarschuwing van minister van Buitenlandse Zaken Koenders in zijn openingsspeech op de Vakantiebeurs. Mocht je je afvragen hoe veilig jouw vakantiebestemming is, zegt hij, check dan zijn website even. Of de BZ Reisadvies App.

Geen staycations meer

Laten we verder vooral niet overdrijven, vindt Koenders. “Er zijn mensen die heel Afrika mijden uit angst voor ebola.” Hij kijkt grinnikend de zaal rond. Haalt zijn schouders op. Onzin.

Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat Nederland wéér massaal thuisblijft. Zoals in 2014: het jaar van de staycation. “Toen maakten we liever uitstapjes in eigen land dan dat we met vakantie gingen.” En daar denken de reisbranchevertegenwoordigers in de Jaarbeurs Utrecht liever niet meer aan terug. Brr.

Curaçao deed een dansje voor minister Koenders - op rechts. #vakantiebeurs #JaarbeursUtrecht

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Dit jaar gaat een reislustig jaar worden, voorspellen vakantieaanbieders hoopvol. Ze lokken de beursbezoekers deze week mee op vijfdaagse cruises, georganiseerde singlereizen, trektochten en strandvakanties.

Op naar de Caraïben

Editha Hoogenberg – de ‘Marktmanager Travel’ van de Jaarbeurs – weet zéker dat het dit jaar goed gaat komen. “Luister maar”, zegt ze wijzend naar het plafond. Op het dak van de Jaarbeurs klettert de regen neer. Dat worden gegarandeerd vliegtickets richting de Caraïben. Instemmend gelach.

En dan bestormt een Curaçaose dansgroep in felgekleurde outfits het podium. Het publiek schuift wat ongemakkelijk heen en weer wanneer de dames heupwiegend voor de minister blijven staan, hun armen omhoog gooien, klappen, voorover buigen. Flitsende camera’s, grijnzende fotografen. En een ineens heel wat minder ontspannen ogende minister.