Foto’s van New York bij nacht, maar dan van drie kilometer hoogte

Geen enkele plek op aarde wordt zo vaak gefotografeerd als de stad New York. Het lijkt daardoor nauwelijks mogelijk om de ‘Big Apple’ op een verrassende manier in beeld te brengen. Tot je New York van bijna drie kilometer hoogte ziet.

Een screenshot uit het Vimeo-filmpje over de vlucht.
Een screenshot uit het Vimeo-filmpje over de vlucht.

Geen enkele plek op aarde wordt zo vaak gefotografeerd als de stad New York. Het Empire State Building, de gele taxi’s op Times Square en het Vrijheidsbeeld; ze zijn zo vaak vastgelegd dat het nauwelijks mogelijk lijkt om de ‘Big Apple’ op een verrassende manier in beeld te brengen. Tot je New York van bijna drie kilometer hoogte ziet.

Al sinds zijn tienerjaren wilde fotograaf en filmmaker Vincent Laforet New York vanaf grote hoogte vastleggen. Maar tot dusver liet de techniek het hem niet toe om ’s nachts vanuit een helikopter te fotograferen. Door het hevige getril is een toestel met een zeer kleine belichtingstijd nodig, zo legt Laforet uit.

Laforet had tijdens zijn vlucht ook een cameraman bij zich:

Een nieuwe generatie fotocamera’s en een opdracht voor het tijdschrift Men’s Health deden de Amerikaan besluiten een poging te wagen. Ingesnoerd in een tuigje hing Laforet langere tijd buiten een helikopter, op 2800 meter in donkere en koude nacht. Een paar honderd meter hoger had hij een zuurstofmasker nodig gehad.

De foto’s die Laforet tijdens zijn vlucht maakte, zijn stuk voor stuk adembenemend. Sommige lijken bijna op een tekening of schilderij en op andere foto’s heeft het grote New York veel weg van een miniatuurstad. De kleuren, de lichtjes en de lijnen van de kaarsrechte straten en avenues geven een heel nieuwe kijk op Manhattan.

Bekijk alle foto’s die Laforet uit de helikopter maakte hier