Eurotrash verovert Amerika

Fraai hoe de Franse filmfabriek EuropaCorp van Luc Besson Hollywood keer op keer met modale budgetten verslaat op eigen bodem. Werd actiefilm Lucy vorig jaar een verrassingshit, nu staat Taken 3 bovenaan in de VS.

Taken is de actieserie die in 2008 een actiester maakte van de oude Liam Neeson als Bryan Mills, gepensioneerd geweldenaar van de CIA. Het leuke van Taken is dat de Fransen veel gewetenlozer inspelen op Amerikaanse vooroordelen en angsten dan politiek correct Hollywood dat durft. In deel één ging Mills op zoek naar zijn blonde dochter Kim, op tienertoer in Parijs gekidnapt door Albanezen die haar na een stoomcursus heroïneprostitutie verhuren aan rijke Franse viespeuken. In deel twee volgde een nog bloediger gezinshereniging, ditmaal in de slecht geschoren en verontrustend islamitische vakantiebestemming Istanbul.

In deel drie zijn de Albanezen kennelijk op: Mills blijft nu gewoon in Los Angeles om Russisch tuig te knippen, scheren en waterboarden. Ditmaal is dochter Kim zwanger. Als opa in spé zijn ex Famke Janssen dood in zijn woning vindt, begint een desperate race tegen de klok om zijn onschuld te bewijzen et cetera.

Eerder gezien? Tientallen malen. Met Neeson als prooi in plaats van jager krijgen we een ongeïnspireerd, rammelend aftreksel van The Fugitive, met amechtig schuddende camera om te verhullen dat opa niet zo snel meer kan rennen en meppen. Eurotrash, maar het verkoopt.