Eurosonic begint. Deze acts tipt de NRC-muziekredactie

Eurosonic/Noorderslag, het grootste showcasefestival van Europa staat weer voor de deur. Vanaf vandaag tot en met zaterdag 17 januari is iedereen die wat wil bereiken in de Europese muziekindustrie in Groningen. De NRC-muziekredactie zocht alvast vijf internationale acts uit die de moeite waard zijn, beluister ze hier.

Beeld uit de videoclip van het nummer 'Lágnætti' van de IJslandse rockband Sólstafir.
Beeld uit de videoclip van het nummer 'Lágnætti' van de IJslandse rockband Sólstafir. Screenshot Youtube.com

Eurosonic/Noorderslag, het grootste showcasefestival van Europa, staat weer voor de deur. Vanaf vandaag tot en met zaterdag 17 januari is iedereen die wat wil bereiken in de Europese muziekindustrie in Groningen. De NRC-muziekredactie zocht alvast vijf internationale acts uit die de moeite waard zijn, beluister ze hier.

Eurosonic/Noorderslag

Wat het Amsterdam Dance Event is voor de dance-industrie, is ESNS (zoals het festival afgekort wordt) sinds 1996 voor de bandjesindustrie, alleen dan wat kleiner. Ieder jaar reizen enkele duizenden muziekprofessionals af naar Groningen om vier dagen nieuw Europees talent te zien. Op Eurosonic (t/m vrijdag) vind je verspreid over de stad de internationale acts, op Noorderslag (zaterdag) de Nederlandse in het Groningse poppodium de Oosterpoort. Overdag vindt de conferentie plaats, waar professionals (al dan niet in panels) met elkaar over de muziekbusiness praten.

Elk jaar treden ruim 300 bands op (dit jaar 329), in zo ongeveer elke kroeg met een podium die Groningen kent. Veel van hen spelen voor het eerst in Nederland. Voor velen is Eurosonic/Noorderslag ook een gateway naar de rest van de Europese pop- en festivalscene. Doorgaans geldt: als je het hier goed doet, kun je zomaar doorstromen naar de festivals van dit jaar.

De NRC-muziekredactie spitte het programma door en tipt de volgende acts van het Eurosonicfestival:

James Bay

Singer-songwriter Bay gooit al een tijdje hoge ogen in het Verenigd Koninkrijk. Zo stond hij al op de lijst van gegadigden voor de invloedrijke BBC Sound of 2015, werd daar tweede (landgenoten Years & Years mochten de nominatie verzilveren), en kreeg alvast de Critic’s Choice Award van de belangrijkste Britse muziekprijzen (de Brit Awards). Jan Vollaard zegt over Bay:

“Je herkent hem aan zijn lange haar en zijn onafscheidelijke hoed. Zijn zang is gruizig en zijn muziek (die vergeleken wordt met Damien Rice, Jeff Buckley en Hozier. druipt van rauwe emotie.”

Ibeyi

De half Franse, half Cubaanse tweeling Naomi en Lisa-Kainde Diaz haalt hun muzikale kennis en inspiratie uit de familie. Hun vader was namelijk percussionist Miguel Anga Diaz, bekend van de Buena Vista Social Club. De 19-jarige zussen verdiepten zich in de West-Afrikaanse taal Yoruba, die via slavenschepen in Cuba kwam. Hun inspiratie komt deels van de Yoruba-chants die hun Venezolaanse moeder voor hen zong. De Diaz-tweeling is volgens NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper “één van de meest intrigerende nieuwe acts”, vanwege hun “minimale soort spirituele soul”:

“Hun mooie, hoge tweestemmige zang, die soms geïnspireerd lijkt op gebeden, wordt licht aangezet met moderne spaarzame instrumentatie en kleine melodische wendingen.”

Dakh Daughters

Eén van de minder doorsnee acts van het programma komt uit Kiev, Oekraïne. Men neme zeven zingende actrices (met bleek opgemaakte gezichten en bloedrode lippen) die elkaar ontmoetten in het culturele centrum Dakh, voegt een “wagonlading muziekinstrumenten” eraan toe, en dan krijg je ‘freak-cabaret’, of zoals NRC-muziekredacteur Jan Vollaard de Dakh Daughters omschrijft:

“Een extravagante act die zowel experimenteel als betoverend muzikaal klinkt. Ze maken gebruik van folkmelodieën uit Oekraïne, teksten van Shakespeare en gedichten van de negentiende-eeuwse dichter Taras Shevchenko.”

Seinabo Sey

De Zweeds-Gambiaanse zangeres had vorig jaar een hit met het nummer Younger. Haar vader is een bekende Gambiaanse muzikant, en Sey vertelde in een interview met het Amerikaanse muziekblog The Fader dat ze de Gambiaanse traditie van advies geven meeneemt in haar manier van liedjes schrijven. Hester Carvalho over Sey:

“Haar diepe stem is omvat door elegante elektronica die gedurende het nummer tot stormkracht toeneemt.”

All We Are

Aan disco/gitaarbands geen gebrek tegenwoordig (we noemen Years & Years nog maar eens, ook op Eurosonic trouwens), dus ook Groningen ontkomt er niet aan. Zo is er bijvoorbeeld de Britse band All We Are, die bestaat uit Brazilianen en Noren, en die van NRC-muziekrecensent Hester Carvalho door de man-vrouwzang een “teder aspect” toegeschreven krijgt:

“De band smeedt een glad glijerig, maar hypnotiserend geheel uit pneumatische gitaarriffs, omfloerste beats en falsetto samenzang.”

Lees alle tips van de NRC-muziekrecensenten in de Eurosonic/Noorderslag-special (€) in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad.

Focusland: IJsland

Ieder jaar heeft het festival een zogeheten focusland, met speciaal daaruit geselecteerde veelbelovende acts. Dit jaar is dat IJsland. Björk en Sigur Rós zijn de twee bekendste namen die de IJslandse popmuziek hebben opengebroken. NRC-muziekredacteur Hester Carvalho beschrijft een aantal typerende kenmerken van IJslandse muziek:

“Zo ontwijken IJslandse nummers vaak het bekende popstramien, maar zoeken zijwegen; de thema’s worden breed uitgerold en opgestuwd tot wolkige vergezichten. Gezichtsbepalend in dat genre is de band Sigur Rós. Voorman Jónsi zingt met hoge stem in een niet-bestaande taal, de muziek presenteert zich in melodische flarden. Door die landschappelijke stijl ontstond de indruk dat IJslandse muziek wordt geïnspireerd door de IJslandse natuur, door het gerommel van vulkanen, ijzige windvlagen, boomloze vergezichten. Vaak wordt de muziek omschreven als ‘etherisch’ of cinematografisch.”

Twee extragratisbonustips van IJslandse acts die op Eurosonic spelen:

  • Samaris: “Mistig en langgerekt vloeit de ijle elektronica samen met de hobbelige syllaben van zangeres Jófríður Ákadóttir”, aldus Carvalho.
  • Sólstafir: “Ruige rockband die al twintig jaar bestaat, en waarvan de leden eruitzien als cowboys, inclusief hoeden, laarzen en snor”, aldus Carvalho.

Lees in NRC Handelsblad het volledige artikel over focusland IJsland (€) door Hester Carvalho.

ESNS heeft zelf ook een aantal aanbevelingen van zowel Nederlandse als internationale muziekpers op een rij gezet. Beluister deze playlist van alle optredende artiesten:

Lees vrijdag 16 januari a.s. de tips voor Noorderslag (17 januari), het festival waar veelbelovend Nederlands talent speelt.