Advies: ECB-maatregel wettig

Het programma van de Europese Centrale Bank (ECB) om ongelimiteerd staatsobligaties van een euroland in nood op te kopen is niet strijdig met het Europees Verdrag. Dat concludeert de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Met de aankondiging van het zogeheten OMT-programma wist ECB-president Mario Draghi in de zomer van 2012 de acute eurocrisis tot bedaren te brengen. Het instrument is sindsdien nooit ingezet, en niet eens volledig uitgewerkt. Verschillende Duitse partijen, onder wie politici en hoogleraren, vinden dat het OMT neerkomt op het verlenen van staatssteun aan afzonderlijke landen. Dat is verboden in het Europees Verdrag. Het Duitse Constitutionele Hof, dat zich hierover buigt, heeft advies gevraagd aan het Europees Hof. Dat zal waarschijnlijk komend voorjaar met een definitief oordeel vellen. De advies van de advocaat-generaal is onafhankelijk, maar wordt vaak overgenomen door de rechters. (NRC)