Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Zoek de nepper in Brits museum

Een vervalsing op verzoek van een museum. The Dulwich Picture Gallery in Londen heeft een Chinese schilder 120 pond (155 euro) betaald om één van zijn kostbare oude meesters na te schilderen. Die kopie komt in de lijst van het origineel in het museum te hangen. Het is aan bezoekers en kunstcritici om te ontdekken welk schilderij is nagemaakt.

The Dulwich heeft een beroemde collectie met werken van meesters als Rembrandt, Rubens en Tiepolo. Het museum wil met dit project bezoekers weer eens goed naar de vaste collectie laten kijken. Op blockbustertentoonstellingen komen gemiddeld 2000 mensen per week af. Als alleen de vaste collectie er hangt, zijn dat er slechts 200.

Het project is bedacht door kunstenaar Doug Fishbone. Hij wil laten zien hoe we naar kunst kijken en die waarderen, zeg hij in The Guardian. Hij wil ook dat de museumwinkel T-shirts met de tekst ‘I failed to spot the replica’ gaat verkopen. Het werk is bewust online besteld en per post toegezonden om na te bootsen hoe het echt toegaat bij de Chinese studio waar 150 kunstenaars als bijverdienste kopieën fabriceren van schilderijen uit alle tijden en in alle stijlen.

Het project begint op 18 februari. Het museum maakt in april het schilderij bekend. De beloning voor de winnaars is een poster van een schilderij naar keuze.