De eerste Charlie Hebdo na de aanslag - nr. 1178 is provocerend (en uitverkocht)

De nieuwe editie in een kiosk in Parijs, vanochtend.
De nieuwe editie in een kiosk in Parijs, vanochtend. Foto ANP/Yoan Valat

Nog geen week na de aanslag op de redactie van Charie Hebdo ligt de nieuwe editie van het satirische tijdschrift in de winkel. De cover is veelzeggend: een huilende profeet Mohammed die een bordje vasthoudt met de tekst ‘Je suis Charlie’. Hoe wordt er op de nieuwe editie gereageerd?

De vraag naar de nieuwste editie was vanochtend overweldigend. Charlie Hebdo verscheen voorheen in een oplage van 60.000 stuks; dat waren er vanochtend drie miljoen. De belangstelling bij de Parijse kiosken was dan ook groot, zoals NRC-correspondent Peter Vermaas al signaleerde:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Daar ergens om de hoek is dus een kiosk #AchetezCharlie http://t.co/VGCxQW256m

Ondanks de grotere oplage was de nieuwe editie echter al snel uitverkocht. In het eerste uur werden er 700.000 exemplaren verkocht:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Rij is nog even lang, maar Charlie Hebdo is alweer uitverkocht. http://t.co/ibFY0tUbha

Charlie op Marktplaats

Ook hier kan de nieuwe Charlie Hebdo op veel belangstelling rekenen. In Nederland zal bij zestig tot tachtig kiosken vijfhonderd exemplaren van het blad worden aangeboden. In tegenstelling tot Frankrijk ligt de nieuwe editie hier echter nog niet in de winkel. Op z’n vroegst zal dat vanavond zijn, en anders morgenochtend.

Voor wie ongeduldig is: op Marktplaats worden al exemplaren aangeboden voor 100 euro. Een pdf’je van nr. 1178 is goed voor 2 euro (al wordt die elders gratis aangeboden). Zo extreem als in het Verenigd Koninkrijk gaat het nog niet: daar wordt op eBay al 500 pond geboden op de ‘survivors edition’ van Charlie Hebdo.

Nieuwe editie levert ‘golf van haat op’

De cover van het blad leidt tot veel gemengde reacties. Iran noemt de voorpagina ‘beledigend’ bij monde van de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. De Iraanse president Rohani veroordeelde eerder nog de aanslag op de redactie en stelde dat extremisten die in naam van de islam dergelijke aanvallen uitvoeren, alleen maar islamofobie opwekken.

Bekijk ook de In Beeld over de nieuwe editie van Charlie Hebdo:

Ook in Egypte valt de cover niet goed; toen de eerste foto’s van de nieuwe editie gisteren op Twitter opdoken, gaf grootmoefti Shawqi Allam een waarschuwing. Volgens deze hoge islamitische wetsgeleerde zal de nieuwe editie ‘een nieuwe golf van haat in de westerse en Franse samenleving veroorzaken’. Op de Filipijnen werden bij een demonstratie posters verbrand van Charlie Hebdo wegens de afbeelding van Mohammed. De organisatie van de demonstratie in een verklaring:

“Vrijheid van meningsuiting geldt niet voor beledigingen tegen de grootste en nobele profeet van Allah.”

In Turkije besteedde de krant Cumhuriyet uit solidariteit een viertal pagina’s aan cartoons uit Charlie Hebdo. De editie mocht pas verspreid worden nadat politieagenten hadden gecontroleerd of er geen aanstootgevende afbeeldingen in stonden:

Twitter avatar France24_en FRANCE 24 English #TURKEY - Police raid Turkish daily publishing Charlie Hebdo http://t.co/LzXiXhPXSR via @HDNER http://t.co/LCFPG37MSf

Niet geheel verrassend: Islamitische Staat noemt de cover ‘uitermate dom’.

NRC-redacteur Raymond van den Boogaard reisde naar Parijs om nr. 1178 te kopen. Naast de provocerende cover lijkt het business as usual in het tijdschrift:

Verder komen Allah en zijn profeet er genadiglijk van af in dit nummer. Wel zijn er talrijke grappen over jihadisten: een baardig groepje geweldenaren neemt zich voor Charlie Hebdo te sparen, omdat die rotzakken anders in het paradijs alle maagden wegkapen; de IS-leider doet kond van het plan vier miljoen vrouwen te besnijden en zoekt daarvoor vrijwilligsters in het buitenland. Het christendom is niet vergeten, in de persoon van de paus en moeder Teresa. En de politiek natuurlijk: een tekening laat president Hollande en andere politici zien onder het opschrift „clownsfamilie gedecimeerd, tien overlevenden.”

Premier Manuel Valls is al gespot met de nieuwe editie:

De nieuwe editie is inmiddels volledig uitverkocht; de oplage wordt verhoogd naar vijf miljoen. Niet eerder had een blad in Frankrijk zo’n hoge oplage. Het vorige record stond op naam van de krant France-Soir in 1970, toen Charles de Gaulle overleed. Die editie verscheen toen in een oplage van 2,2 miljoen exemplaren.

Lees in NRC Handelsblad: In de rij voor Charlie Hebdo nr. 1.178 (€)