Dagkalender van de wereldliteratuur: Yukio Mishima

Yukio Mishima, een van de grootste naoorlogse Japanse schrijvers, op een balkon, vlak voordat hij op 25 november 1970 ritueel zelfmoord pleegt
Yukio Mishima, een van de grootste naoorlogse Japanse schrijvers, op een balkon, vlak voordat hij op 25 november 1970 ritueel zelfmoord pleegt Foto ANP

Vandaag zou hij negentig zijn geworden, als hij veertig jaar geleden geen seppuku had gepleegd: Yukio Mishima, een van de Grote Drie van de naoorlogse Japanse literatuur.

In het Westen is hij vooral beroemd sinds de biografische film Mishima (Paul Schrader, 1985); in Japan behoorde hij toen – naast Tanizaki en zijn leermeester Kawabata (auteur van de naoorlogse klassieker Sneeuwland) – allang tot de Grote Drie van de 20ste-eeuwse Japanse literatuur. Yukio Mishima, geboren als Kimitake Hiraoka, streefde ernaar om van zijn leven een kunstwerk te maken, en debuteerde met het autobiografische Bekentenissen van een gemaskerde (1949), over een man die zijn homoseksualiteit ontdekt in een door de Tweede Wereldoorlog gedesoriënteerd Japan.

Mishima ergerde zich aan de slapheid van naoorlogs Japan en de verwaarlozing van de keizerlijke traditie, die ook het thema is van Het Gouden Paviljoen (1956), waarin een boeddhistische monnik een tempel in brand steekt om die uit buitenlandse handen te houden. Mishima pleegde na een mislukte poging om een militaire opstand in Tokio te ontketenen ritueel zelfmoord – op de manier die hij nauwkeurig had beschreven in zijn novelle Dood voor het vaderland (1961).

Zie voor de hele kalender: ‘Read Around the Globe‘.

Pieter Steinz zit op Twitter.