Charlie Hebdo herpakt zich na aanslag: cartoons uit de nieuwste editie

Een man houdt de nieuwste editie van Charlie Hebdo omhoog.
Een man houdt de nieuwste editie van Charlie Hebdo omhoog. Foto AFP / Martin Bureau

Nog geen week na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo verschijnt vandaag de nieuwste uitgave van het satirische tijdschrift. Op de omslag staat de profeet Mohammed, zo werd eerder deze week al bekend. NRC kreeg echter ook alvast twee binnenpagina’s, die in het teken staan van de dagen na de aanslag.

Op de pagina’s maken de overgebleven cartoonisten van Charlie Hebdo onder meer de balans op van de afgelopen week. Want de laatste dagen kenden wel degelijk enkele lichtpuntjes, zoals de eenheid onder het volk, de wiet die de populaire zanger Philippe Katerine kwam brengen en de tijdelijke toestemming om te roken op de redactie.

Bekijk hieronder de twee binnenpagina’s, zoals vandaag afgedrukt in nrc.next. Beweeg muis over pagina om in te zoomen.


page_full-568x408

Maar naast enkele plusjes waren er echter ook voldoende minpunten, zoals de stevige handdruk van de Franse premier Manuel Valls, het nagenoeg afwezige libido en de longkanker als gevolg van het vele gerook. En natuurlijk de gedachte aan de aanslag, zoals in de veelzeggende laatste tekening op de linkerpagina is afgebeeld.

Tijdschrift komt vandaag uit, ook in Nederland

Ook hebben de pakweg 25 overgebleven redacteuren van Charlie Hebdo enkele schetsen gemaakt van de eremars die afgelopen weekeinde in Parijs werd georganiseerd. De overige pagina’s van het tijdschrift komen later op de dag uit, wanneer het tijdschrift in de winkels ligt. Door de grote vraag vanuit binnen- en buitenland werd de oplage deze week verhoogd naar 3 miljoen exemplaren, in plaats van de gebruikelijke 60.000 stuks.

In Nederland is het deze week eveneens mogelijk om een kopie van het tijdschrift te bemachtigen. Bij zestig tot tachtig verkooppunten worden in totaal vihfhonderd tijdschriften verkocht, zo liet de distributeur aan persbureau ANP weten. Die tijdschriften liggen op z’n vroegst vanavond, en anders morgenochtend, in de winkel.

‘Tout est pardonné’

Hoewel het grootste deel van de inhoud van de nieuwste Charlie Hebdo nog geheim is, ging de omslag van de eerste editie sinds de aanslagen eerder deze week al in rap tempo het internet rond. Op de cover, die via Twitter werd verspreid, prijkt een tekening van een huilende profeet Mohammed, die een bordje met de tekst ‘Je suis Charlie’ vasthoudt. Daarboven staat de kop “Tout est pardonné”, alles is vergeven.

De voorpagina van Charlie Hebdo:

Twitter avatar libe Libération Mahomet en une du «Charlie Hebdo» de mercredi http://t.co/2JGWBH2Qpz http://t.co/1AzjFiFvmL

Gemakkelijk was het niet om met een nieuwe editie te komen, zo erkenden redacteuren van het tijdschrift gisteren in The New York Times. De nieuwe hoofdredacteur Gérard Biard zei daarover:

“We vroegen onszelf af: ‘Wat willen we zeggen? Wat moeten we zeggen? En op welke manier?’ Over het onderwerp bestond, helaas, geen enkele twijfel.”

In het stuk – een reconstructie van hoe de overgebleven redacteuren zich proberen te herpakken na de terreuraanslag – worden onder meer de eerste redactievergaderingen beschreven. Over de eerste vergadering van vrijdag, die drie uur duurde, schrijft de Amerikaanse krant:

“Dit was gewoon een groep cartoonisten en journalisten, die huilde, snacks aten, lachte, de regels voor binnen roken overtrad en zich lang genoeg op de been probeerde te houden om een nieuwe uitgave te produceren.”

Foto EPA / Yoan Valat

De nieuwe hoofdredacteur Gérard Biard barst in huilen uit tijdens een persconferentie over het nieuwste nummer van Charlie Hebdo. Foto EPA / Yoan Valat

‘Habemus een voorpagina’

Onder de aanwezige redacteurs is ook Rénald Luzier, die op de dag van de aanslagen - die twaalf mensen het leven kostten - jarig was en daarom zijn werkdag later mocht beginnen. Doordat hij de ochtend met zijn vrouw doorbracht in bed en vervolgens taart ging halen voor zijn collega’s kwam Luzier pas na de aanslagen op de redactie aan.

Twee dagen later gaat er plots een luid gejuich op rond Luzier. Het is maandagavond en de tekenaar die zich Luz noemt, heeft zojuist na tientallen pogingen de voorpagina van de nieuwste versie op papier geschetst. “Habemus een voorpagina”, roept hoofdredacteur Biard, verwijzend naar de aankondiging van een nieuwe paus. Charlie Hebdo kan door.