Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Besluit over opvang asielzoekers pas na verkiezingen

Bedden worden in gereedheid gebracht. Op twee locaties werd vorige maand in Amsterdam winteropvang ingericht voor uitgeprocedeerde asielzoekers.
Bedden worden in gereedheid gebracht. Op twee locaties werd vorige maand in Amsterdam winteropvang ingericht voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Foto ANP / Lex van Lieshout

Een besluit van het Comité van Ministers van de Raad van Europa over de vraag of Nederland opvang moet bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers komt niet vóór de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. Op zijn vroegst komt een resolutie over wat Nederland zou moeten doen volgens het comité op 31 maart, zegt een woordvoerder van de Raad van Europa tegen NRC Handelsblad. “Over de tekst van de resolutie zijn de Raad van Europa en de Nederlandse overheid nog in discussie”, aldus een woordvoerder.

Opvang van illegalen ligt in de regeringscoalitie zeer gevoelig en dus komt dit uitstel tot na de verkiezingen de coalitie niet slecht uit. De VVD wil alleen opvang als daaraan de voorwaarde is verbonden dat uitgeprocedeerden meewerken aan vertrek uit Nederland. De PvdA vindt dat ongedocumenteerden hoe dan ook bed, bad en brood zouden moeten krijgen.

Regeringspartijen hadden al tijdelijke oplossing

De twee partijen hadden als tijdelijke oplossing gevonden dat het kabinet en verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) met een besluit zouden wachten op het oordeel van het Comité van Ministers van de Raad van Europa. Daarin zitten alle ministers van Buitenlandse Zaken van de 47 lidstaten van de Raad van Europa. Zij moeten een politiek oordeel geven over de uitspraak die het Europees Comité voor Sociale Rechten, ook onderdeel van de Raad van Europa, vorig jaar deed; dat Nederland mensenrechten schendt door uitgeprocedeerden geen opvang te bieden.

Ondertussen lopen er in Nederland allerlei rechtszaken over of de staat opvang zou moeten bieden aan ongedocumenteerden. Staatssecretaris Teeven gaat in beroep tegen een recente uitspraak van de Haagse rechtbank, dat hij enkele uitgeprocedeerde asielzoekers van opvang moet voorzien.