Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Al-Qaedaleider Jemen claimt aanslag Parijs

De leider van de Jemenitische tak van terreurnetwerk Al-Qaeda heeft vandaag de verantwoordelijk voor de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo opgeëist.

Nasser bin Ali al-Ansi
Nasser bin Ali al-Ansi AFP / HO / Al-Malahem Media

Een leider van de Jemenitische tak van terreurnetwerk Al-Qaeda heeft vandaag de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo opgeëist. De actie zou zijn bevolen door Ayman al-Zawahiri, de leider van Al-Qaeda die in 2011 Osama bin Laden opvolgde.

Nasser bin Ali al-Ansi claimde de aanslag in een videoboodschap die vandaag op een islamistische website werd geplaatst, meldt AFP. “De helden werden gerekruteerd en zij handelden”, aldus de leider. “Zij hebben actie ondernomen tot grote tevredenheid van alle moslims”. Hij waarschuwde voor meer “tragedies en terreur” in de toekomst.

Wraakoefening voor beledigen profeet

De aanval zou een wraakactie zijn voor het beledigen van de profeet Mohammed. Charlie Hebdo publiceert regelmatig spotprenten van de stichter van de islam. Ook behoort Frankrijk tot de ‘partij van Satan’ en maakt het land zich schuldig aan misdaden tegen moslims, aldus Al-Ansi. Hiermee doelt de leider op het militaire offensief dat het Franse leger in Mali voert tegen moslimextremisten.

In het filmpje zijn foto’s van personen die op een dodenlijst van Al-Qaeda staan te zien. Hoofdredacteur van Charlie Hebdo Stéphane Charbonnier (ook bekend als Charb), die op de dodenlijst stond, werd gedood bij de aanslag. Op de video van Al-Ansi is ook een portret van PVV-leider Geert Wilders te zien.

Ofschoon Al-Ansi de belangrijkste ideoloog is van het Jemenitische filiaal van Al-Qaeda, wordt de afdeling geleid door Nasser al-Wuhayshi. Laatstgenoemde is tevens de nummer twee van Al-Qaeda, na Al-Zawahiri.

Afgelopen vrijdag dreigde een andere leider van de Jemenitische tak van Al-Qaeda met nieuwe aanslagen. “Jullie zullen niet veilig zijn zolang jullie vechten tegen Allah en zijn boodschapper en de gelovigen”, aldus Harith al-Nadhari. De leider is in de beweging een autoriteit op het gebied van sharia-wetgeving.

Eerste aanslag buiten Jemen

Bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs kwamen twaalf mensen om het leven. Ooggetuigen hoorden de daders Chérif en Said Kouachi eerder roepen dat ze van Al-Qaeda waren. Experts beschouwen het Jemenitische filiaal van Al-Qaeda als de gevaarlijkste afdeling van de terreurorganisatie. Wel was het geweld in Parijs de eerste aanslag die de terreurbeweging buiten Jemen pleegde. Ten minste één van de broers Kouachi was in Jemen getraind door Al-Qaeda.