Aanvoerder ‘Verzetsleger van de Heer’ wordt in Den Haag berecht

Oeganda had LRA-kopstuk liever zelf berecht maar na tussenkomst van de VS gaat hij naar het Strafhof in Den Haag.

Oeganda zal commandant Dominic Ongwen van het Verzetsleger van de Heer (LRA) aan het Internationaal Strafhof in Den Haag overdragen. Dat heeft het Oegandese leger gisteren bekendgemaakt.

Amerikaanse en Afrikaanse militairen kregen Ongwen vorige week in handen, nadat hij was opgepakt door een islamitische militie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De VS overhandigden hem vanmorgen op hun beurt in de Centraal-Afrikaanse plaats Obo aan Oegandese militairen die deel uitmaken van een speciale eenheid van de Afrikaanse Unie. Vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek wordt hij overgebracht naar Den Haag.

Aanklagers van het Strafhof beschuldigen Ongwen van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan slavernij, verminking, moord, plundering en het opzettelijk aanvallen van burgers.

Het LRA zaait al vele jaren dood en verderf in het noorden van Oeganda, het zuiden van Soedan en het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Ook Joseph Kony, die het LRA in 1987 oprichtte, is door het Strafhof aangeklaagd. Kony is al enkele jaren voortvluchtig.

De wrede strijd van het verzetsleger heeft tienduizenden mensen het leven gekost. Bijna twee miljoen mensen sloegen op de vlucht. Volgens VN-schattingen uit 2008 heeft het LRA zo’n 25.000 kinderen ontvoerd om hen in te zetten als seksslaaf, kindsoldaat en dwangarbeider. Ongwen was een van hen. Het LRA ontvoerde hem, toen hij tien jaar was. Hij klom daarna snel op in de rangen van het leger.

Oeganda had Ongwen eigenlijk liever zelf berecht, maar volgens Amerikaanse bronnen vertrouwden de Amerikanen de Oegandese rechtspleging onvoldoende. De Oegandezen schikten zich hierin uiteindelijk. Washington had ook vijf miljoen dollar uitgeloofd voor de aanhouding van Ongwen. Het is nog onduidelijk of er inderdaad een beloning zal worden uitbetaald. (Reuters, AP, AFP)