Pa is nu ook overstag: Mathieu van der Poel rijdt bij profs

Foto ANP

Vader Adrie is nu ook overtuigd. Zijn negentienjarige zoon Mathieu van der Poel start bij het WK veldrijden op zondag 1 februari bij de profs. En niet bij de beloften tot 23 jaar, wat Van der Poel senior liever had. De Nederlander geldt nu opeens als een gevaarlijke outsider voor de wereldtitel in het Tsjechische Tábor.

De beslissing werd gisteren genomen na overleg tussen Mathieu, zijn vader, bondscoach Johan Lammerts en het management van zijn Belgische ploeg BKCP-Powerplus.

„Deelnemen bij de elite spreekt me gewoon meer aan” zegt Mathieu op de website van zijn ploeg. „Ik heb nog veel te leren, maar ik heb wel het gevoel dat mijn periode bij de beloften lang genoeg heeft geduurd.”

Dat de talentvolle veldrijder weinig meer te zoeken heeft bij de beloften is al een tijdje duidelijk. Hij rijdt het hele seizoen sterk bij de profs en werd afgelopen zondag Nederlands kampioen. Zijn ontwikkeling gaat sneller dan zijn entourage had verwacht.

Adrie – tevens de coach – was dit weekend nog terughoudend over de WK-deelname bij de profs. Hij wil dat Mathieu zijn carrière stap voor stap opbouwt. Hij vreest dat er op jonge leeftijd te veel druk komt op zijn zoon. Nog even rijpen bij de beloften, was zijn idee. Maar ook hij is nu overstag.

„De laatste weken is zijn ontwikkeling erg snel gegaan”, zegt de succesvol oud-wielrenner vanochtend. „En hij wil het zelf graag. Ik heb liever dat hij 100 procent gemotiveerd start bij de profs dan 98 procent bij de beloften.”

Het WK-parcours in Tsjechië – technisch en veel heuveltjes op en af – ligt Mathieu goed, zegt zijn vader. In de jeugd won zijn zoon al meerdere keren in Tábor.