Graphic of the day

Wie gaat er eigenlijk nog naar een beurs?

Foto ANP

Zin in een beurs? Je kan deze week naar de Horecava, gisteren gestart. Of naar de Vakantiebeurs, die morgen begint. En als je over de grens wil: vrijdag begint de Grüne Woche in Berlijn, ’s werelds grootste beurs voor landbouw, tuinbouw en voedsel. Ze zullen weer duizenden bezoekers trekken.

Maar toch gaat de crisis ook niet ongemerkt aan de beurzen voorbij. In 2013 meldden zich voor de AutoRAI zelfs zo weinig bedrijven aan dat het evenement werd afgelast. De RAI en de Jaarbeurs, de grootste beurshallen van ons land, hadden het in dat jaar moeilijk. “We zien nagenoeg over de hele linie terugloop van het aantal exposanten, met als direct gevolg dat het grote moeite kost bezoekersaantallen op peil te houden”, zo staat in het jaarverslag van de Jaarbeurs van 2013. En van die exposanten en bezoekers moeten de beurzen het nou net hebben. Hoe erg is het eigenlijk gesteld met de beurzen en is er nog toekomst?

1.Het aantal beurzen stijgt

Het aantal beurzen in Nederland nam in 2013 toe met 4,5 procent.

2.Toch daalt het bezoekersaantal

Er komen jaarlijks steeds minder bezoekers naar de RAI en de Jaarbeurs. Terwijl het aantal beurzen van de Jaarbeurs - het bedrijf achter de Vakantiebeurs - de afgelopen jaren bijna gelijk is gebleven (76 in 2009, 73 in 2013, waarvan 18 georganiseerd door de Jaarbeurs zelf, de rest door derden).

De RAI - van de Horecava - heeft geen overzicht beschikbaar van het aantal beurzen in de afgelopen jaren en het aantal bezoekers per evenement. Maar in het totale aantal bezoekers van alle evenementen van het bedrijf (congressen, conferenties en beurzen) is een daling te zien, terwijl dit totaalcijfer bij de Jaarbeurs in 2013 nog licht stijgt.

 

3.Het aantal exposanten neemt wat toe

Voor de Vakantiebeurs meldden zich in de afgelopen jaren minder exposanten aan, maar dit jaar is weer een lichte stijging te zien.

Voor de vakbeurs Horecava blijft het aantal exposanten ongeveer gelijk.

Het totale aantal exposanten van beurzen in Nederland steeg in 2013 met 0,2 procent, zo blijkt uit de Beurzen Monitor van onderzoeksbureau Respons.

4.Maar de omzet van de Jaarbeurs en de RAI daalt

De omzet van de RAI valt in 2013 lager uit, voornamelijk door een daling van de omzet van beurzen en evenementen. Ook de omzet van de Jaarbeurs daalt al jaren licht.

5.En de Jaarbeurs draait zelfs verlies

De Jaarbeurs draaide in 2013 voor het eerst in jaren verlies. De RAI wist, ondanks de afgelaste AutoRAI, de schade te beperken.

Het grote verlies bij de Jaarbeurs is volgens het jaarverslag een gevolg van een reorganisatie en de dalende inkomsten.

Toch ziet onderzoeksbureau Respons op basis van de gegevens uit 2013 “tekenen van herstel”. Dus wees gerust, over een kleine maand zitten er ongetwijfeld weer genoeg mensen met tasjes van de huishoudbeurs in de trein.