Wat betekenen de gebeurtenissen van de afgelopen week voor u?

De gebeurtenissen rond Charlie Hebdo roepen ook vragen op voor Nederlandse opiniemakers. Moet je als columnist of satiricus nu een krachtig tegengeluid laten horen? „Ik zeg tegenwoordig: een dag niet bedreigd is een dag niet geleefd.”

Sylvain Ephimenco: „De gebeurtenissen van de afgelopen week zorgen voor een gevoel van droef besef dat ik door deze moorden geenszins verrast ben. En dat terwijl ik deze woorden uitspreek nieuwe aanslagen zowel in Frankrijk als elders worden voorbereid.

„Ook het besef dat het tij niet meer gekeerd zal worden: op de Franse sociale netwerken zijn er tienduizenden berichten verschenen die begrip voor de daden van de jihadisten tonen. Op zeventig Franse scholen weigerden scholieren voor de slachtoffers een minuut stil te zijn.”

Rob Wijnberg: „De aanslagen in Frankrijk zijn voor mij precies hetzelfde als al het onrecht in de wereld waarover ik schrijf: iets om zorgvuldig te bestuderen en betekenis te geven. En vooral: iets om de beeldvorming eróver kritisch te blijven volgen.”

Ebru Umar: „Voor mijn werk betekent het niks. Maar dit nieuws kwam wel dichtbij: de slachtoffers maakten iets met hun handen en publiceerden dat in een medium. Dat is wat ik choquerend vond: het waren geen mariniers in oorlogsgebied, maar vreedzame mensen die gewoon hun werk deden.”

Joshua Livestro: „Het was een aanval op mijn beroepsgroep. Het voornaamste effect daarvan was mobiliserend: de aanslagen vroegen om intellectueel weerwerk.”

Bas Heijne: „Veel werk. Maar de onderliggende thema’s die de aanslagen in Parijs naar de voorgrond hebben gebracht, behoorden al tot mijn onderwerpen. In mijn persoonlijke situatie is verder niets veranderd.”