Washington 1984

Hoeveel heeft onze maatschappij – na de onthullingen van Edward Snowden en WikiLeaks – gemeen met de dystopische toekomstvisie van George Orwell? En als er al een Big Brother bestaat – de allesziende autoriteit uit zijn boek 1984 – wie of wat is dat dan? Deze vragen verkent de D.C Public Library in Washington deze maand tijdens het evenement ‘Orwellian America: Government transparency & personal privacy in the digital age’. Want in onze hedendaagse surveillancemaatschappij is Orwell relevanter dan ooit. Tussen 18 en 31 januari worden burgers in lezingen en workshops geïnformeerd over methodes om hun computers te beveiligen, identiteitsdiefstal te voorkomen en om eenvoudig digitaal de herkomst van campagnegeld voor politici te achterhalen. Op de allereerste dag van het evenement livestreamt de openbare bibliotheek op YouTube een elf uur durende voordracht van Orwells 1984. Iedereen kan zich aanmelden om een stuk voor te lezen uit het beroemde boek.