VU verbiedt debat over academische boycot Israël

Discussie over VU Israël-vrij ‘past niet in traditie van dialoog’

Een studentendebat over Israël heeft de Vrije Universiteit in Amsterdam in verlegenheid gebracht. De Studenten voor Rechtvaardig Palestina (SRP) wilden een paneldiscussie organiseren over een „academische boycot” van Israël. Op Facebook kondigde de organisatie het debat aan onder de leus ‘VU Israël-vrij’.

In een verklaring schrijft voorzitter van het college van bestuur Jaap Winter over de boycot: „Dit is niet het beleid van de Vrije Universiteit en wij nemen ook expliciet afstand van dit standpunt. Onze universiteit heeft een lange traditie van dialoog en gesprek, een academische boycot vinden wij daar niet mee te verenigen.”

De eerder gegeven toestemming voor het debat werd gisteravond ingetrokken. Met een verwijzing naar de aanslagen in Parijs schrijft Winter dat „het debat gevoelens van uitsluiting en onveiligheid oproept binnen de universitaire gemeenschap”. Woordvoerder Aukje Schep van de VU zegt dat „tot gistermiddag is geprobeerd het debat te laten doorgaan.”

Het debat gaat vanavond wel door, buiten de universiteit. De studenten kunnen terecht in een pand waar migrantenorganisaties zitten, zoals de Turkse arbeidersvereniging HTIB en de overwegend Marokkaanse organisatie Emcemo. Een van de SRP-leden, VU-studente Sarah, die haar achternaam niet wil noemen na een dag vol haatdragende reacties, licht toe: „Voor ons is de Israëlische politiek ten aanzien van Palestijnen vergelijkbaar met de vroegere apartheidspolitiek van Zuid-Afrika.”

De SRP is in september opgericht door studenten rechten en politicologie. Ze keken naar Amerikaanse universiteiten, zoals de University of California, Los Angeles. Daar besloot de studentenraad in november symbolisch niet te investeren in Amerikaanse bedrijven die zaken doen met bedrijven op de door Israël gecontroleerde Westelijke Jordaanoever.

De SRP heeft volgens Sarah „meer dan duizend likes op Facebook en veel positieve mails van studenten gekregen”. Maar het ontplooien van activiteiten op de VU verloopt „moeizaam”. Voor Kerst probeerde de SRP ditzelfde debat al te organiseren. ‘Coördinator diversiteit’ van de VU Wim Haan raadde die bijeenkomst af, omdat in die tijd ook de jaarlijkse reis naar Israël en de Palestijnse gebieden werd voorbereid. Hij zegde toe dat hij de VU zou adviseren het debat wel op een later moment te laten plaatsvinden.

Toen gisteren over het debat werd bericht, ontstond ophef. De Telegraaf drukte een reactie op de Facebook-pagina af, waar een zekere Muhammad Seher schreef: ‘VU Joden-vrij!’ Die reactie had de SRP al snel verwijderd. „Volgens ons was het nep, bedoeld om ons in een kwaad daglicht te stellen”, zegt Sarah. „Wij hebben de naam nagetrokken en konden niets vinden.”