Veruit meest bewonderde sporter

Cristiano Ronaldo wint voor derde keer en laat viervoudig winnaar Messi in verkiezing ver achter zich. Consistente klasse bij Real Madrid blijkt een mislukt WK met Portugal te compenseren.

Cristiano Ronaldo, met zijn derde Gouden Bal, liet zijn concurrenten Messi en Neuer op grote afstand achter zich.
Cristiano Ronaldo, met zijn derde Gouden Bal, liet zijn concurrenten Messi en Neuer op grote afstand achter zich. Foto AFP

Cristiano Ronaldo is wereldwijd de meest bewonderde voetballer. Misschien ook wel de populairste sporter van deze tijd, waarin sociale media het mogelijk maken dat zoiets ook daadwerkelijk meetbaar is. Geen van zijn collega-sportsterren heeft meer Facebook-fans (ruim 104 miljoen), en alleen zangeres Shakira houdt hem eronder als populairste mens op aarde met ruim 106 miljoen ‘likes’. Ronaldo is ook de best verdienende voetballer, met vorig jaar volgens zakenblad Forbes het op één na hoogste jaarlijkse inkomen voor een sporter. Net achter bokser Floyd Mayweather die met een geschat jaarlijks inkomen van 100 miljoen dollar nog een vijfde meer verdiende dan Ronaldo in 2014.

Welk jongetje wil niet Cristiano Ronaldo zijn? „Toen ik nog bij Spartaan’20 speelde, keek ik in de woonkamer YouTube-filmpjes van Ronaldo en oefende ik ter plekke”, zei Ajax-aanvaller Anwar El Ghazi dit weekend nog in De Telegraaf. Dat hoor je vaker uit de mond van jongemannen die nu het profvoetbal bestormen: een hele generatie groeit op met Ronaldo als stip op de horizon, en diens werkethiek en trainingsarbeid geldt als leidraad.

De Gouden Bal, FIFA’s prestigieuze individuele onderscheiding in de teamsport voetbal, ging gisteren voor de derde keer naar de Portugese superaanvaller. Hij won eerder in 2008 en 2013, en tussendoor was het vier keer zijn tijdgenoot en rivaal voor het predicaat beste ooit: Lionel Messi. De Gouden Bal is ergens ook een populariteitspoll, maar dan wel een onder experts: aanvoerders van nationale elftallen, bondscoaches en voetbaljournalisten – één voor elk van de 181 deelnemend FIFA-landen. De winnaar werd gisteren op een gala in Zürich bekendgemaakt. „Dit geeft mij de motivatie om hard te blijven werken, en op dezelfde voet door te gaan”, zei Ronaldo in zijn dankwoord. Waarna op een korte stile een langgerekte kreet volgde: „Siiii!

Met 37,66 procent van de punten was hij afgetekend de winnaar. Indrukwekkend, aangezien 55,55 procent het maximum is in dit systeem waarbij elke stemgerechtigde een topdrie inlevert met vijf punten voor de nummer één, drie voor de nummer twee en één punt voor de nummer drie. Opgeteld vergaarde Ronaldo meer stemmen dan zijn concurrenten bijelkaar: Messi, door de FIFA eerder al verkozen tot beste speler van het WK, en de Duitse doelman en wereldkampioen Manuel Neuer.

Kennelijk compenseert Ronaldo’s consistente klasse door het jaar heen bij Real Madrid een totaal mislukt WK met Portugal. Hij brak het record van het meeste aantal doelpunten in één Champions League-jaargang: zeventien goals. Hij haalde de tiende Champions League (voorheen Europa Cup 1) voor Real Madrid binnen – La Décima.

Allergrootsten

Cristiano Ronaldo de Aveiro (29) – kortweg CR7 – treedt nu ook qua individueel eremetaal toe tot het pantheon van de allergrootsten. Alleen Messi is met zijn kwartet Gouden Ballen vooralsnog koning voetbal. Johan Cruijff, Michel Platini en Marco van Basten wonnen de Gouden Bal ook drie keer, waarbij aangetekend dat Zuid-Amerikaanse grootheden van weleer niet in aanmerking kwamen voor deze – destijds – Europese prijs. Zinedine Zidane en de Braziliaanse Ronaldo wonnen de in 1991 in het leven geroepen onderscheiding FIFA Speler van Jaar ook elk drie keer. In 2010 werden deze twee onderscheidingen samengevoegd tot de FIFA Ballon d’Or.

Bij de eclatante overwinning van Ronaldo was gisteren moeilijk een kanttekening te plaatsen. Zijn nipte overwinning vorig jaar was nog in belangrijke mate mogelijk gemaakt door de verruiming van de termijn waarin stemmen in het najaar 2013 mochten worden ingeleverd. Precies in die weken deed Cristiano Ronaldo in de playoffs tegen Zweden sensationeel van zich spreken met vier goals waarmee hij zijn eigen land naar het WK schoot. De Gouden Bal was toen ineens een bekroning in een jaar waarin hij verder geen hoofdprijs won met zijn Real.

Ronaldo heeft keihard gewerkt, eigenlijk altijd al. Van jongsaf met gewichten om zijn enkels rondrennen over zijn eiland Madeira. Veel te danken ook aan de doelgerichte techniektraining van René Meulensteen bij Manchester United, waar Ronaldo de trucjes – balletje onder de voet, nodeloze schaarbewegingen – afleerde en een doelpuntenmachine werd. Natuurtalent. obsessief gedreven prof. In het credo van oud-Unitedcoach Sir Alex Ferguson: „Hard werken is ook talent.”

De narcistische trekken blijven moeilijk te onderdrukken, maar zijn ijdelheid doet inmiddels nog amper af van zijn populariteit. Nadat hij afgelopen mei in de finale van de Champions League met een penalty het moegestreden Atlético Madrid de genadeklap toebracht – in een wedstrijd waar hij wegens gebrek aan fitheid zijn stempel niet had kunnen drukken – moest weer zo nodig het shirt uit, opdat niemand vergat dat hij Ronaldo is. Het went, hij is nogal content met zichzelf.

Van de aanvoerder van Macau tot de bondscoach van Namibië: meer dan de helft van de stemmers vond Ronaldo de allerbeste. Een onweerstaanbare voetbalkracht, en dat telt bij de verkiezing van de Ballon d’Or. De reden ook dat Manuel Neuer, keeper tenslotte, kansloos was: wereldwijd niet aansprekend genoeg.

Afstraffing Messi

Als zijn afstraffing in de verkiezing iets duidelijk maakt is dat Messi zijn greep op de voetbalwereld kwijt is na een jaar zonder hoofdprijs. Prima WK, dat wel, maar getroubleerd bij Barcelona. Gisteren weer zaaide hij verwarring over zijn toekomst toen hij in de persconferentie voor het gala zei dat hij niet weet waar hij volgend jaar speelt. Messi hield Neuer met slechts 0,04 procent van de stemmen ternauwernood achter zich, en dat moet de aanvoerder van Argentinië zorgen baren.

Interessante tijden liggen in het verschiet, nu Cristiano Ronaldo hem steeds nadrukkelijker in de nek hijgt. Nog één Gouden Bal voor Ronaldo en de discussie over de beste ooit ligt weer helemaal open. Messi en Ronaldo, stemgerechtigd als aanvoerders van hun respectieve nationale elftallen, kenden elkaar traditiegetrouw geen punten toe.