Verdoezeling van omzet

Het moest wel opvallen. Terwijl landelijk gemiddeld 35 procent van de aankopen wordt gepind, wordt het eten bij het Vietnamese restaurant voor 80 procent met pin betaald. De contante omzet is onwaarschijnlijk laag, vindt ook de belastinginspecteur.

Het restaurant wordt gerund door een Chinees echtpaar. Bij het boekenonderzoek biecht de vrouw alles op: ze leven van het kasgeld, maar ‘vergeten’ dit te boeken als privé kasopnamen en haar man haalt regelmatig wat uit de kassa om te gokken. Om het brutowinstpercentage op peil te houden worden sommige inkopen niet geboekt. De omzet wordt grofweg ingedeeld in afhaal, dranken met hoog en met laag btw-tarief en restaurant. De gegevens over de afhaal en restaurant zijn bovendien in het Chinees. Het administratiepakket is speciaal voor Chinese horeca geschreven en draait onder DOS, een sterk verouderd besturingssysteem. Een kasboek ontbreekt.

Voor de inspecteur reden om de omzet van het restaurant van 2004 tot en met 2011 met ruim een ton per jaar te corrigeren en een naheffing plus boete te sturen. Het echtpaar is het niet eens met de bedragen en vindt dat er op veel vlakken wél aan de administratieplicht is voldaan.

De rechtbank Oost-Nederland en het hof Arnhem-Leeuwarden sleutelen nog wat aan de hoogte van de bedragen, maar het oordeel is duidelijk: administratie moet toegankelijk zijn en direct inzicht bieden in de financiële situatie. Door omzetgegevens te verdoezelen en inkopen niet te boeken, is niet voldaan aan de wettelijke eisen. De Hoge Raad ziet geen verdere reden voor behandeling in cassatie.