Varkensbuik met korstje van koriander en venkel

Varkensbuik is een van de lekkerste stukken vlees die er zijn. Door de hoeveelheid vet kun je het heel lang laten garen, waarbij de korst verrukkelijk knapperig wordt en het vlees steeds malser. Natuurlijk, 2 uur bereidingstijd is lang voor een doordeweekse dag, maar bedenk dat de oven bijna al het werk doet.

Vraag de slager om inkepingen te maken in de huid van de buik of doe dit zelf met een scherp mes (een stanleymes is er handig voor). Verwarm de oven op 220 °C. Doe koriander- en venkelzaad in een vijzel en kneus ze lichtjes. Wrijf de huid in met zout, peper en iets meer dan de helft van de gekneusde zaadjes, waarbij u deze goed in de inkepingen duwt. Strooi de rest van de zaadjes in een braadslede, leg het vlees erop en zet in de voorverwarmde oven. Draai na 30 minuten de temperatuur naar 180 °C en braad het vlees nog 1 ½ uur, tot de huid onweerstaanbaar goudbruin en knapperig is. Prik met een spies in het vlees en controleer of het sap dat eruit loopt helder is. Is de huid minder knapperig dan u had gehoopt, draai dan de temperatuur flink omhoog en controleer elke paar minuten of het vlees al klaar is. Laat 20 minuten onafgedekt rusten op een warme plek. Verwijder eerst de knapperige huid van het vlees, breek de huid in stukken en snijd het vlees in dikke plakken.