Universiteit Utrecht steekt geld in zee-instituut

De Universiteit Utrecht gaat de komende tien jaar nauwer samenwerken met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). De universiteit investeert in totaal 24 miljoen euro in de samenwerking.

„We profileren ons hierdoor sterker op het gebied van marien en klimaatonderzoek”, zegt collegevoorzitter Marjan Oudeman van de Universiteit Utrecht desgevraagd.

Het NIOZ is een instituut dat onder NWO valt, de overheidsorganisatie die jaarlijks circa 625 miljoen onderzoekssubsidie verdeelt. Dat blijft zo, zegt Oudeman, maar in de affiliatie komt nu ook de naam van de Universiteit Utrecht te staan. Hetzelfde geldt voor publicaties van het NIOZ, dat zijn hoofdvestiging heeft op Texel.

Volgens directeur Henk Brinkhuis van het NIOZ maakt de investering het mogelijk op nieuwe gebieden onderzoek te gaan doen. „Bijvoorbeeld mariene microbiologie, of fysische oceanografie.”

De investering is welkom voor het NIOZ, dat de komende jaren te maken krijgt met bezuinigingen die door de overheid zijn opgelegd aan NWO. Vorig jaar draaide het Texelse instituut een verlies van 1,4 miljoen euro, zegt Brinkhuis, op een begroting van 27 miljoen euro. Daarvan is circa de helft afkomstig van NWO.

Door de vandaag ondertekende samenwerking zullen onderzoekers van het NIOZ ook meer onderwijs gaan geven aan de Universiteit Utrecht.