Poetin niet naar herdenking bevrijding Auschwitz in Polen

President Poetin van Rusland gaat niet naar de herdenkingsceremonie bij de zeventigste verjaardag van de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz. Op 27 januari wordt in Polen herdacht dat in 1945 het Rode Leger het nazikamp innam en de overlevenden van de shoah bevrijdde. De reden voor de afwezigheid van Poetin is niet duidelijk. Volgens zijn woordvoerder Peskov is de Russische president niet officieel uitgenodigd voor de herdenking in Auschwitz. Poetin zou wel zijn uitgenodigd voor een vergelijkbare herdenking van het nazi-concentratiekamp Theresienstadt in Tsjechië. Volgens zijn zegsman heeft Poetin nog niet besloten of hij daarop wel ingaat. Polen neemt sinds de crisis in Oekraïne een kritischer houding jegens Rusland in dan Tsjechië. (NRC)