Transacties in Rusland lopen bij Mastercard niet langer via de VS

Creditcardbedrijf Mastercard hevelt zijn transacties binnen Rusland stapsgewijs over naar Russisch betalingssysteem.

Het Amerikaanse creditcardbedrijf Mastercard doet mee in het nieuwe Russische betalingssysteem, dat het land onafhankelijk moet maken van buitenlandse partijen. Ook Visa onderhandelt met Moskou.

De Russische centrale bank liet gisteren weten dat Mastercard een contract heeft getekend. Volgens de afspraken zal Mastercard zijn transacties binnen Rusland „stapsgewijs” overhevelen naar het zogeheten ‘Nationale Systeem van Betaalkaarten’, een nieuwe instelling die bedoeld is om Russich betalingsverkeer binnen de Russische grenzen te houden.

Ruim 90 procent van het elektronische betalingen in Rusland worden verricht met creditcards van Visa of Mastercard. Deze transacties worden afgehandeld via systemen in de VS. Volgens Russische politici is Rusland daardoor te kwetsbaar. Na de annexatie van de Krim zijn Visa en Mastercard gestopt met het uitvoeren van transacties voor Russische banken die op de sanctielijst staan. Ook doen zij geen betalingen meer op de Krim.

Afgelopen najaar nam het Russische parlement een wet aan die buitenlandse partijen verplicht Russische transacties te laten lopen via het nieuwe ‘Nationale Systeem’ – binnen de Russische grenzen dus. Behalve Mastercard zal waarschijnlijk ook Visa zich hier aan onderwerpen. .

Visa en Mastercard stonden onder zware druk van het Kremlin, dat dit voorjaar aankondigde dat beide firma’s een gigantische borg zouden moeten betalen om hun werk in Rusland te kunnen voortzetten. Analisten van zakenbank Morgan Stanley becijferden dat deze borg zou kunnen oplopen tot 2,9 miljard dollar.

Als Visa en Mastercard door zouden gaan met het boycotten van Russische banken, zou elke dag 10 procent worden ingehouden. Voor Mastercard is dat scenario nu van de baan. Wat dat betekent voor de boycot van Russische banken is nog niet duidelijk.