Terugkijken: De Fractie - ‘authentiek en soms ongeloofwaardig’

Politieke series zijn hot. Maar een realistische serie over de Nederlandse politiek was er nog niet vond oud-politica Femke Halsema. Met oud-journalist en tv-producent Gijs van de Westelaken bedacht ze daarom een politieke dramaserie met de partijfractie als uitgangspunt.

De hoofdrolspelers van 'De Fractie'
De hoofdrolspelers van 'De Fractie' Via npo.nl

Gisteravond was de eerste aflevering van ‘onze eigen Borgen’: tv-serie De Fractie. Politieke series zijn hot. Maar een realistische serie over de Nederlandse politiek was er nog niet, vond oud-politica Femke Halsema. Met oud-journalist en tv-producent Gijs van de Westelaken bedacht ze daarom een politieke dramaserie met de partijfractie als uitgangspunt.

In NRC Handelsblad zegt Halsema dat de serie ‘niet zo lief moest worden als Borgen, maar ook weer niet zo idealistisch als West Wing‘.

“Je moet politici niet mooier maken dan ze zijn, maar ook niet lelijker. Ik wil met de serie het ingewikkelde van politieke dilemma’s laten zien.”

In De Wereld Draait Door was Alexander Pechtold (D66) gisteren te gast. Hem werd gevraagd wat politieke series als Borgen en House of Cards zo aantrekkelijk maken en hij verklaarde het zo:

“We kijken daar allemaal zo graag naar, omdat onze levens in het echt veel saaier zijn.”

Dicht op het actuele nieuws

De Fractie gaat over de fictieve fractie van de VPN, de Vrijzinnige Partij Nederland, en het veelbelovende Kamerlid Tim Snel (gespeeld door acteur Joris Smit) dat overstapt naar deze partij. Tot zover de fictie, alle andere partijen eromheen zijn echt. We zien echte politici en echte Haagse journalisten.

NRC-recensent Hans Beerekamp keek naar de eerste aflevering en zegt:

“Het gebruik van grotendeels onbekende acteurs verhoogt de authenticiteit, helaas vaak ten koste van de dramatische kwaliteit. En dat scenario, tja, dat moeten we nog even afwachten, maar er gebeurt meteen al veel ongeloofwaardigs. Als Tim Snel direct na het overlijden van zijn vader besluit om van een grote fractie over te lopen naar de vernieuwingsgezinde Vrijzinnige Partij Nederland, krijgt hij daar meteen de portefeuille financiën toegeworpen. Hij moet zich wel eerst nog even voorstellen aan de fractieleden, die kennelijk geen Kamerleden van een andere partij kennen.”

Boven op de actualiteit

Wat de serie bijzonder maakt, is dat het dicht op de actualiteit zit. Zo zit in de eerste aflevering al een scène over de aanslag op Charlie Hebdo. In eerste instantie werd overigens gezocht naar ervaren scenarioschrijvers, maar die wilden teveel fictie verwerken. Nu worden de verhaallijnen geschreven door journalisten Toine Heijmans (de Volkskrant), Roel Janssen (ex-NRC) en thrillerschrijver Charles den Tex.

De eerste aflevering werd volgens Stichting KijkOnderzoek 713.000 keer bekeken.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad de volledige recensie van Hans Beerekamp. En lees ‘Zelfs het uitgezakte Ikea-bankje is echt’(€) met daarin een toelichting van de makers op de serie.

Kijk hier de eerste aflevering terug: