Klout Score

Zo word je net zo invloedrijk op social media als Mark Rutte

Single simple cloud over deep blue vivid skyes
Single simple cloud over deep blue vivid skyes Beeld NRCQ

Vandaag begint het politieke seizoen weer. Ook voor minister-president Mark Rutte, die in december nog tot de tien meest invloedrijke wereldleiders behoorde. Op social media dan. Dat blijkt uit een berekening van Ruttes Klout Score. De wat? Vier vragen over de ranglijst die je misschien nog niet kent, maar waarop je wel hoog wil eindigen.

1. Wat is de Klout Score?

Een getal tussen de 1 en 100 dat aangeeft hoe invloedrijk je bent op sociale media. Hoe invloedrijker, hoe hoger de score. De score is bedacht door het Amerikaanse bedrijf Klout - die naam is afgeleid van het Engelse woord ‘clout’ (invloed, status).

Overigens bestaat de score niet alleen voor personen, maar ook voor bedrijven.

2. Hoe wordt de score berekend?

Klout kijkt niet zozeer naar de grootte van je netwerk, maar meer naar je activiteiten en je interactie met andere gebruikers. Likes op Facebook, retweets op Twitter, volgers op Instagram, connecties op LinkedIn. Het telt allemaal mee, van de afgelopen negentig dagen. Je voegt zelf de netwerken toe aan je Kloutprofiel en het bedrijf telt alle activiteiten bij elkaar op. In totaal vierhonderd verschillende activiteiten van acht verschillende netwerken. Je kan daarnaast ook nog accounts van bijvoorbeeld Tumblr, Flickr of YouTube toevoegen, maar deze tellen niet mee voor je score.


Klout is wat vaag over het algoritme achter de cijfers, maar dat het in de loop der jaren gesleuteld is, blijkt wel. Twee jaar geleden was Justin Bieber nog invloedrijker dan Obama en de Dalai Lama, maar inmiddels rekent Klout ook de status van een persoon in de ‘echte wereld’ mee om zijn social media-invloed te meten.

3. Waarom heeft Rutte een hoge score?

Rutte is actief op Facebook (ruim 39.000 likes), Twitter (ruim 341.000 volgers) en Google Plus (bijna 59.000 volgers). Zijn berichten worden regelmatig geretweet of geliked.

Daarmee is Rutte een van de meest actieve wereldleiders op sociale media. Ter vergelijking: Angela Merkel (Duitsland) is alleen actief op Facebook en Charles Michel (België) heeft ‘slechts’ 29.000 volgers op Twitter en 10.000 likes op Facebook. Maar Obama inhalen zit er voor Rutte voorlopig nog niet in. De Amerikaanse president heeft 44,3 miljoen Facebooklikes, 52,9 miljoen Twittervolgers en zijn nieuwjaarswens werd bijna 8.000 keer geretweet.

4. Waarom zou je wakker liggen van je score?

Sam Fiorella (meer dan 23.000 volgers op Twitter), Amerikaanse auteur van het boek Influence Marketing, beweert al eens een baan te zijn misgelopen door zijn te lage Klout Score destijds van 34. Fiorella tegenover Wired:

“He cut the interview short pretty soon after that. They hired a guy whose score was 67.”

Sommige Amerikaanse marketingbedrijven zouden zelfs niemand aannemen met een score van onder de 50.

Ook hotels, winkels en vliegtuigmaatschappijen hebben voor mensen met een hoge plaats op de ranglijst nog wel eens mooie aanbiedingen. Als je interesse hebt in een gratis kamerupgrade of gewoon het feestje met Hugh Hefner niet wil missen, zorg dan in ieder geval dat je Klout Score hoog genoeg is als je incheckt bij Palms Hotel in Las Vegas.

Besloten iets aan je score te willen doen? Een paar tips:
- Plak aan invloedrijke facebookers en twitteraars. Van invloedrijke online vrienden gaat jouw score ook omhoog.

Twitter avatar HerMonologue bernice @BarackObama why won’t you come to my school what the heck

- Stel publiekelijk vragen aan bedrijven of instanties (vragen leidt tot antwoord = interactie)

Twitter avatar NS_online NS online @alper De intercity direct rijdt veel door tunnels, hierdoor kunnen we geen stabiele wi-fi verbinding aanbieden. ^EB

- Get personal! Want dan word je veel geretweet. Ook als je een publieke functie hebt.

Twitter avatar LeaBouwmeester Lea Bouwmeester We hebben zo voor het eerst een 10 minuten gesprek op de crèche van ons meisje. Bijzonder! #mamatweet