Groningen roept om veiliger gaswinning

Foto Kees van de Veen

Een man protesteert tegen de lokale winning van aardgas voor het provinciehuis in Groningen. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) bezocht stad en provincie gisteren, op een dag dat de Groninger bodem weer beefde. De circa veertig demonstranten kregen hem niet te zien. Kamp sprak alleen met regionale bestuurders en het centrum voor schadeafhandeling. Hij blijft weigeren de gaskraan verder dicht te draaien omwille van de veiligheid. Gedupeerde gemeenten en de provincie dreigen naar de Raad van State te gaan als de minister de gaswinning niet „substantieel” terugbrengt, van 39,4 miljard kuub naar zo’n 30 miljard kuub. Ook willen ze een interdepartementale rijksdienst voor complexe schade en versteviging van woningen en cultureel erfgoed.