Egyptische oud-president Mubarak zou spoedig vrij kunnen komen

Het proces tegen de Egyptische oud-president Hosni Mubarak wegens corruptie moet overgedaan worden. Dat heeft een hof van beroep bepaald. Hij zou door de beslissing spoedig vrij kunnen komen, maar dat is voorlopig nog niet zeker.

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak (rechts) op een foto uit november vorig jaar.
De Egyptische oud-president Hosni Mubarak (rechts) op een foto uit november vorig jaar. Foto AFP

De Egyptische oud-president Mubarak zou binnen afzienbare tijd vrij kunnen komen. Een hof van beroep bepaalde vanochtend dat de rechtszaak tegen hem wegens corruptie over moet, en die zaak was de enige waarvoor Mubarak nog vastzat.

Volgens een functionaris bij de Egyptische justitie is er geen juridische grond meer om hem vast te houden, schrijft AP. Maar voorlopig blijft Mubarak nog vastzitten, meldt het Egyptische staatspersbureau MENA op gezag van een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, schrijft persbureau Reuters.

In mei vorig jaar werd Mubarak, afgezet tijdens de Egyptische opstand in 2011, nog veroordeeld tot drie jaar cel voor het verduisteren van publieke fondsen. Zijn zoons Alaa en Gamal kregen vier jaar cel voor hetzelfde vergrijp.

Een nieuwe rechtbank gaat nu naar de zaak kijken en officieel moet die nog bepalen of Mubarak vrijkomt in afwachting van een nieuw proces, schrijft Reuters. Een advocaat zei vanochtend tegen Daily News Egypt dat Mubarak ongeacht de uitspraak van het hof in januari al zou kunnen zijn vrijgelaten, aangezien hij vanaf 2011 met tussenpozen dan al drie jaar heeft vastgezeten.

Dat de vervolging van Mubarak vastloopt, is de logische terugkeer van het oude, autocratische Egypte.

Enige nog lopende zaak

Eind november werd Mubarak al vrijgesproken van corruptie en betrokkenheid bij de dood van 239 betogers tijdens de opstand van 2011. Technisch gezien werd hij niet vrijgesproken van de dood van de betogers, de rechter trok de aanklacht tegen hem in vanwege een procedurefout: Mubarak was in 2012 twee maanden na zijn medeverdachten, onder wie zijn zoons en oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib Al-Adly, aan het dossier toegevoegd. Dat was bovendien niet volgens de regels gebeurd.

Het proces tegen Mubarak begon in 2011. In 2012 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege de dood van de betogers. Dat vonnis werd een jaar later door een hogere rechtbank vernietigd, die beval dat er een nieuw proces kwam. Daarin werd Mubaraks veroordeling nietig verklaard.