Op welke leeftijd J.K. Rowling doorbrak? Check het hier

Was J.K. Rowling ouder of jonger dan Jack Kerouac toen ze in 1997 op 33-jarige leeftijd doorbrak met Harry Potter en de Steen der Wijzen, het eerste deel van haar immens populaire Harry Potter-reeks? Het levert genoeg quiz-materiaal op, deze prachtige infographic.

In de infographic ‘By the Book’ is het oeuvre van 65 wereldberoemde schrijvers, van onder andere J.K. Rowling, Haruki Murakami en Charles Dickens, zo gerangschikt dat je kunt zien op welke leeftijd (en met welk boek) ze doorbraken.

Nu alvast voor de quiz-liefhebbers: Jack Kerouac was 26 toen hij doorbrak met On the Road (1947) (Hij was dus jonger dan Rowling). John Irving 48 toen hij doorbrak met A Prayer for Owen Meany en de vorig jaar overleden Gabriel Garcia Marquez was 41 toen zijn doorbraakroman Honderd jaar eenzaamheid verscheen. Bekijk de infograpic door op het onderstaande plaatje te klikken.


Explore the careers of some of the world’s most successful authors. Click image to open interactive version (via Blinkbox Books).

Wie brak door met zijn debuutroman?

Maar er zijn meer opties. Zo zie je, door op de knop ‘first published book’ te drukken, in een oogopslag welke auteurs met hun debuutroman zijn doorgebroken (het zijn er 14).

Met de knop ‘no. published book’ (‘no.’ staat voor ‘number’, niet ‘nee’) verschijnt een zogenaamde heat map waarop je ziet hoeveel boeken de desbetreffende auteur in een jaar publiceerde.

Absolute nummer één die lijst is Nora Roberts. Zij schreef tot op heden 218 boeken. Ze wordt op afstand gevolgd door Danielle Steel (87 boeken).

Blinkbox

De infographic ‘By the Book’ is gemaakt door Blinkbox, een boekenblog van de Britse supermarktketen Tesco.