Ook voice recorder van gecrashte AirAsia-toestel uit water gehaald

De voice recorder uit de cockpit van het verongelukte vliegtuig van AirAsia is vandaag uit het water gehaald. Duikers vonden de zwarte doos met de recorder gisteren in de buurt van de plek waar de eerste zwarte doos uit het water werd gevist.

De Flight Data Recorder van vlucht QZ8501 wordt in een beschermende doos gestopt na gisteren uit het water te zijn gehaald.
De Flight Data Recorder van vlucht QZ8501 wordt in een beschermende doos gestopt na gisteren uit het water te zijn gehaald. Foto AFP / Adek Berry

De voice recorder uit de cockpit van het eind vorig jaar verongelukte vliegtuig van AirAsia is vandaag uit het water gehaald. Duikers vonden de zwarte doos met de recorder gisteren in de buurt van de plek waar de eerste zwarte doos uit het water werd gevist. Het lukte niet direct om beide zwarte dozen het uit water te halen.

Op de voice recorder staan de gesprekken die de piloten met elkaar, de verkeerstoren en de luchtverkeersleiding voerden. Beide zwarte dozen moeten aanwijzingen geven over de oorzaak van de crash van eind december.

48 lichamen geborgen

De recorder wordt naar Jakarta in Indonesië gestuurd voor onderzoek. Het kan nog een maand duren tot alle informatie is uitgelezen.

Het vliegtuig van AirAsia is mogelijk door een explosie getroffen. Dat kan te maken hebben gehad met het noodweer. Bij de crash op 28 december kwamen alle 162 inzittenden om het leven. Zeker 48 lichamen van slachtoffers zijn nu geborgen.

Afgelopen weekend vonden reddingswerkers al de staart van het toestel, dat crashte in de Javazee onderweg van Surabaya naar Singapore. Indonesische zoekteams werken met sonarapparatuur om de wrakstukken te lokaliseren.

Lees verder op nrcq.nl: Eerst smakeloos, nu pijnlijk: het opscheppen van AirAsia en Rampjaar: aantal vliegtuigdoden nu al drie keer zo hoog als in 2013