Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Honderden mensen Wateringen mogen huis niet uit door asbest

In Wateringen mogen de bewoners van zo’n tweehonderd huizen hun huis niet uit. De gemeente heeft een noodverordening uitgevaardigd nadat er vannacht bij een brand in een verf- en behangloods asbest is vrijgekomen.

De brandweer blust een grote brand in een verf- en behangloods in Wateringen.
De brandweer blust een grote brand in een verf- en behangloods in Wateringen. Foto ANP / Ginopress

In Wateringen mogen de bewoners van zo’n tweehonderd huizen hun huis niet uit. De gemeente heeft een noodverordening uitgevaardigd nadat er vannacht bij een brand in een verf- en behangloods asbest is vrijgekomen. Dat bevestigt Jacqueline den Brabander, woordvoerder van de gemeente Westland, aan NRC.

De gemeente verwacht de hele dag nodig te hebben voor het verwijderen van het asbest. Op dit moment is de asbestverspreiding in een beperkt gebied, maar in verband met mogelijke verdere verspreiding moeten bewoners in de regio binnenblijven. Alleen in noodgevallen, bijvoorbeeld als iemand naar een arts of ziekenhuis moet, mag het gebied worden verlaten.

Vandaag worden eerst de auto’s schoongespoten, daarna volgen de straten, stoepen en paadjes naar de voordeuren.

Pand uitgebrand

De verf- en behangloods is gevestigd aan de Poeldijkseweg. Het pand is grotendeels uitgebrand. Het huizenblok dat achter de loods ligt, aan de Ambachtsweg, is vannacht al ontruimd. De brandweer heeft voorkomen dat de brand is overgeslagen naar de woningen. Vanwege de brand waren 36 mensen al geëvacueerd. De bewoners zijn opgevangen in het gemeentehuis.

Het is nog onduidelijk hoeveel asbest er is vrijgekomen en waar de asbestdeeltjes terecht zijn gekomen.

Gemeente Westland liveblogt

De gemeente Westland houdt een liveblog bij over de situatie rondom de brand en de asbest.