While you were sleeping... in Asia

Nieuwe meesterzet van Kruidvat-eigenaar Li Ka-shing

Passengers walk past a mural of a city scape after arriving at a bus termainal in Beijing on November 17, 2014. China's economy expanded 7.3 percent in the July-September quarter, lower than the 7.5 percent in the previous three months and the slowest since 2009 at the height of the global financial crisis. AFP PHOTO/Greg BAKER
Passengers walk past a mural of a city scape after arriving at a bus termainal in Beijing on November 17, 2014. China's economy expanded 7.3 percent in the July-September quarter, lower than the 7.5 percent in the previous three months and the slowest since 2009 at the height of the global financial crisis. AFP PHOTO/Greg BAKER

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij

Vandaag praten we je bij over de drukke week van Li Ka-shing, de rijkste man van Azië en in Nederland eigenaar van de drogisterijen van Kruidvat, afvalverwerker AVR en een grote containerterminal in de Rotterdamse haven. De 86-jarige Li kreeg al jaren kritiek van beleggers en analisten dat zijn kerstboom van bedrijven onoverzichtelijk en inefficiënt was. Nu heeft de Hongkongse miljardair besloten de boel te reorganiseren.

Li zal zijn twee grootste bedrijven, de Cheung Kong Group en Hutchison Whampoa - dat de Nederlandse activiteiten bezit - fuseren. Nevenactiviteiten en wat vastgoedbedrijven zullen in handen komen van aandeelhouders, meldt de Financial Times.

De immer kritische FT is niet zuinig met lof: het is een meesterzet van Li Ka-shing luidt het oordeel van de financieel journalisten. Beleggers zijn het daarmee eens. Het aandeel van Cheung Kong steeg maandag in Hongkong met 14,7 procent. En het aandeel Hutchison ging met 12,5 procent omhoog. Beleggers waarderen dat Li een duidelijk onderscheid in zijn bedrijven heeft aangebracht tussen vastgoedactiviteiten enerzijds en telecom, retail, energie en infrastructuur anderzijds.

Tweede kindvergunning niet populair in China

Ongeveer een miljoen Chinese koppels hebben sinds eind 2013 de officiële vergunning aangevraagd om een tweede kind te krijgen. Dat schrijft de Hongkongse krant South China Morning Post.

Toen besloten de Chinese autoriteiten op grotere schaal uitzonderingen te bieden op het Chinese eenkindbeleid ingesteld in 1979 met als doel de bevolkingsgroei te remmen. Nu vergrijst China in rap tempo, wat een enorme belemmering is voor de economische ontwikkeling van het land in de toekomst.

Koppels kunnen nu een vergunning aanvragen om een tweede kind te krijgen, met als voorwaarde dat een van de ouders enig kind moet zijn. In Chinese steden werd het eenkindbeleid strikt nageleefd terwijl boeren al vaker meerdere kinderen kregen. Ook zijn er in China regelmatig schandalen van elitaire Chinezen die tegen de regels in meerdere kinderen hebben en soms torenhoge boetes moeten betalen.

Autoriteiten hopen dat de versoepelde regels op termijn resulteren in twee miljoen extra geboortes per jaar, schrijft de South China Morning Post.

Oracle geeft Alibaba 11 miljoen dollar terug

Alibaba is al ruim een jaar een grote goednieuwsshow over stijgende waarderingen, succesvolle beursgangen en belachelijke lucratieve acties zoals Singles Day. En nu heeft Alibaba een einde weten te maken aan een conflict met Oracle.

IT-bedrijf Oracle geeft Alibaba 11 miljoen dollar terug om een einde te maken aan de juridisch conflict over een licentieovereenkomst om software om databases te managen, schrijft The Wall Street Journal.

Het conflict betreft overigens de minder bekende afdeling van Alibaba die actief is de gezondheidszorg. De divisie wil bijvoorbeeld een online-apotheek ontwikkelen.

De tak beweert dat het niet langer gebruik maakt van de licentie van Oracle omdat het bedrijf eigen software heeft ontwikkeld.  Oracle heeft nu toegezegd de aanbetaling van 11 miljoen dollar, plus 1,2 miljoen dollar rente terug te betalen.