Charlie Hebdo morgen verspreid in recordoplage – en met de profeet op de cover

Mohammed is terug op de cover. Het kon bijna niet anders. Ook de profeet ‘is Charlie’, maar een traan biggelt over zijn wang. ‘Alles is vergeven’, noteerde cartoonist Luz bij zijn prent die gisteravond voor de voorpagina werd geselecteerd.

Het nieuwste nummer van het al jaren zieltogende Charlie Hebdo zal morgen in een oplage verschijnen van 3 miljoen. Tot vorige week werden wekelijks ongeveer 60.000 exemplaren gedrukt en waren er permanente zorgen of het blad wel kon blijven voortbestaan. In november deed de leiding nog een oproep tot het storten van donaties, maar dat leidde slechts tot enkele tienduizenden euro’s, terwijl een miljoen nodig was. Nu stromen de stortingen alsnog binnen.

In Frankrijk hebben bedrijven en overheden honderden exemplaren besteld om uit te delen. Kiosken in Parijs houden lijsten bij met reserveringen van hun vaste klanten. Ook de vraag uit het buitenland is groot: het nieuwste nummer wordt in zestien talen vertaald en komt uit in 25 landen, tot in India en Australië aan toe. In Nederland zijn er donderdag 500 exemplaren te koop.

„We wilden geen necrologisch nummer maken”, zei de nieuwe hoofdredacteur Gérard Biard gisteren. „We wilden niet als huilebalken overkomen.” Alle vorige week vermoorde medewerkers zullen met ongepubliceerd werk in het nummer staan, zei hij.

Tientallen verslaggevers wachtten gisteravond vergeefs op nieuws voor de deur van de redactie van Libération, waar Charlie Hebdo vorige week vrijdag op de bovenste etage onderdak kreeg. Het pand was hermetisch afgesloten door zwaarbewapende gendarmes. Alleen Libération zelf en The New York Times mochten van binnenuit berichten over de met grote emoties omgeven wedergeboorte van het belaagde weekblad.

„We zullen nergens voor zwichten”, zei advocaat en woordvoerder Richard Malka op de Franse radio, gevraagd naar de toekomst. „Het idee van ‘Je suis Charlie’ wil ook zeggen dat je recht hebt op blasfemie.”